Tekst objavljen: 13.01.2014 11:24        


Kuća je za mnoge od nas sigurno mesto gde držimo novac. O mogućoj krađi ili provali ne razmišljamo dok se ne desi, a onda najčešće moramo da se pomirimo sa posledicama svoje nesmotrenosti.

Mislite na vreme: Da li je vaš novac osiguran?

Potražite najbolju ponudu osiguranja - Osiguranjeonline

Statistika je loša. Samo u Beogradu godišnje se dogodi blizu 2.000 razbojništva a procenat rešavanja ovih slučajeva je ispod 50 procenata.

Iako se čini, da u takvim situacijama ne možemo mnogo da učinimo, činjenica je da svoju imovinu u kući, dragocenosti pa i gotov novac, menice, čekove koje čuvate u kući možete da osigurate od rizika provale i krađe.

Gotovo sva osiguravajuća društva koja se bave osiguranjem imovine imaju u ponudi i osiguranje imovine od krađe i razbojništva.

Polise pokrivaju krađu gotovine koju čuvate u kući, ali i krađu i oštećenje nameštaja, tehnike, i dragocenosti. Ovakva polisa osiguranja, naročito vredi za nekretnine u kojima ne boravite često, npr. vikendice.

Ukoliko dođe do provale i krađe, koju ne možete da predvidite ni da sprečite, putem osiguranja moći ćete da nadoknadite štetu koja vam je naneta.

Osiguranje imovine od provale i krađe ima svoje specifičnosti i dobro je da ih poznajte pre nego što se odlučite za ovu vrstu osiguranja.

• Uslovi polise koji se odnose na osiguranje novca zahtevaju da novac koji držite u kući bude na sigurnom mestu, odnosno u zaključanim prostorijama

• Često se pogrešno shvata da se gotovina ukradena iz auta može povratiti putem polise osiguranja auta. Pomenuta polisa obično ne pokriva predmete.

• Da li će gotovina ili gotovinski ekvivalenti (menice, čekovi) biti pokriveni u različitim okolnostima zavisi od same polise. Na primer, novac koji je nestao iz kofera na aerodromu, mogao bi da se povrati od osiguranja kuće, u zavisnosti od toga kako je polisa napisana.

• Gotovina koju je neko uzeo iz kuće iz opravdanih razloga može se povratiti, što zavisi od istih uslova kao i kod ukradene gotovine u slučaju provale. To se odnosi na novac koji je recimo uzeo majstor koji ste angažovali, osoba koja vam održava kuću, ili član porodice. Osim ako je to urađeno namerno, jer bi se to računalo kao prevara.

• Gotovina povezana sa poslom koji se vodi od kuće ili, pak, donešena u kuću može se povratiti, što takođe zavisi od određenih situacija kao i od uslova polise.

Potražite najbolju ponudu osiguranja - Osiguranjeonline

Ako vodite posao od kuće koji uključuje gotovinu koju niste prijavili, a agent ili kompanija sazna za to, pomenuta gotovina se ne uključuje u polisu. Preporučuje se da imate posebno osiguranje za posao.

Ipak, polisa za kuću može vam ponuditi određenu vrstu zaštite za gubitke povezane sa poslom ili gotovinom koja se nalazi u kući, stoga je dobra ideja da pročitate sve klauzule polise, ili, da pozovete agenta osiguranja da bi ste se obavestili o svim uslovima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica osiguranje imovine osiguranje kuće krađa osiguranje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana