Tekst objavljen: 16.10.2013 15:59        


Dozvolite svom tinejdžeru da učestvuje u porodičnom budžetu, podstaknite ga da otvori račun u banci i prepustite mu određenu finansijsku odgovornost, a posebno mu istaknite važnost obrazovanja i napornog rada.

Naučite svoje dete da mudro raspolaže novcem

Deca bi od rane dobi trebalo da nauče kako da racionalno upravljaju novcem, da bi već kao tinejdžeri bili svesni važnosti obrazovanja i vrednog rada, koje će im obezbediti bolju budućnost. Vaša uloga kao roditelja je da dodatno ističete ove vrednosti i radnu etiku.

U periodu adolescencije kada deca žude za nezavisnošću, često umeju da donose ishitrene odluke, pa je na vama odgovornost da ih pripremite za “stvarni svet” i postavite osnovu za sigurniju finansijsku budućnost.

Otvorite im račun u banci

Otvorite svom detetu račun u banci. Najbolje bi bilo da to bude zajednički račun, kako biste mogli da pratite stanje, troškove i štednju vašeg tinejdžera. Ukoliko vaše dete ima honorarni posao, dogovorite se oko procenta koji bi trebalo da stavlja na štednju. Takođe mu objasnite šta su takse i dozvoljeni minus.

Napravite dogovor

Ukoliko vaš tinejdžer štedi novac kako bi kupio automobili ili neku drugu skupocenu stvar, napravite dogovor da ako do određenog datuma skupi polovinu sume, vi donirate drugu polovinu. Adolescenti se mogu naučiti odgovornosti i ukoliko bude njihov zadatak da obezbede gorivo ili osiguranje za svoje vozilo.

Prepustite odgovornost

Tinejdžeri uglavnom imaju tri glavna izvora prihoda, to su džeparac, novac od honorarnih ili sezonskih poslova i novac koji dobijaju od rodbine. Bez obzira na to odakle im stiže novac, deca treba da budu odgovorna za svoje “ekstra” izdatke. Naravno, vi ćete i dalje brinuti o glavnim potrebštinama i nekim poklonima, ali tinejdžeri moraju sami da nauče da štede za neku veliku kupovinu, plaćaju svoje račune za mobilni i budu odgovorni prema novcu za zabavu.

Budite štedljiv kupac

Ne očekujte da vaše dete štedi i odgovorno se ponaša prema novcu, ukoliko ste vi trošadžija. Budite mu uzor, osoba na koju može da se ugleda. Odredite mesečni budžet i pridržavajte ga se. Dozvolite svom tinejdžeru da učestvuje u kupovini i odlukama koje se tiču kućnog budžeta. Pametno koristite kreditnu karticu i plaćajte u gotovini kad god je to moguće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
deca novac saveti porodica roditelji mladi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana