Tekst objavljen: 27.07.2022 14:55        


Svi oni koji su pod kreditom, posebno stambenim, imaju isto pitanje koje ih muči - šta će biti sa kamatnom stopom? Da li će da raste i koliko?

"Nema razloga za strah od poskupljenja kredita, fokusirajte se na veću zaradu"


Dušan Uzelac sa sajta Kamatica kaže za RTS da se očekivalo da euribor poskupi, ali da neće biti gladnih, neće biti masovnih otpuštanja i nekih dubokih kriza kao što se u istoriji dešavalo, jer je svet danas dinamičnije mesto.

Svedoci smo raznih globalnih promena na gotovo svim poljima, koje sa sobom nose različite krize. Da li i nama preti ozbiljna finansijska?

"To su krize kao stanja svesti, ljudi su uplašeni od budućeg ishoda koji može biti ovakav ili onakav i to najčešće pravi taj nemir. Ali, ono što razumemo su brojke. Neće biti gladnih, neće bitimasovnih otpuštanja, i nekih dubokih kriza kao što se u istoriji dešavalo, jer je svet danas dinamičnije mesto. Lakše može da se promeni posao i destinacija. Sve je to danas dinamičnije koliko god to kao odluka izgledalo strašno", navodi Uzelac.

Euribor je, kaže, nešto što mnoge građane opterećuje.

"Koliki će biti, kakav će biti, na šta će da utiče posledično zato što su zaduženi sa klauzulom za euribor. Kako bude rastao euribor, tako će rasti i rata kredita i to ih straši. Nema razloga, zato što pogrešno bi bilo da vi kao običan građanin počnete da izučavate bankarske računice i matematike, da pratite geopolitiku samo da znate da li će vam rata skočiti tri ili pet hiljada ili neće skočiti. Savet je da se fokusirate na vaš kapacitet zarađivanja u budućnosti", savetuje Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Euribor će, ističe Uzelac, poskupeti, ali ne drastično.

"Biće malo skuplje rate zato što će euribor skakati. To nije ni strašno ni čudno, to se i očekivalo jer je dugo godina bio u minusu. To poskupljenje neće biti drastično, neće rata skočiti duplo, skočiće u procentualnom iznosu rata za 10 ili 20 odsto, ako je bilo nešto 200 evra biće 220 ili 240. Na to se spremite i kada ste na to spremni nećete imati ni taj nemir da se nešto urotilo protviv vas", ističe Uzelac.

Dušan Uzelac savetuje da bi, ako već nemamo kontrolu nad poskupljenjima, trebalo da je uspostavimo, koliko je to moguće, nad zarađivanjem i raspoređivanjem novca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti građana skuplji krediti poskupljenje kredita euribor dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana