Zvanični kurs Evra za dan 21.09.21. :: 117.5685 rsd
Tekst objavljen: 18.10.2019 14:55        


Meštani Glogonja kod Pančeva poznati su po povrtarstvu. Trenutno je aktuelno sečenje kupusa, a Glogonjci kažu da je rod dobar, pa očekuju i zaradu

Od hektara kupusa zarada oko milion i po dinara

Ranije sorte već su stigle, dok će pojedini sačekati još desetak dana. Ove godine pod kupusom je u tom mestu oko 100 ha. Godina je bila takva daje bilo potrebno mnogo zalivanja, prskanja protiv plamenjače i crva, ali je rod dobar.

– Ovo su malo ranije sorte, vegetacija je 75 dana. Imam dve sorte ekskalibur i potomak, one su najbliže futoškom kupusu, imaju tanak list i brzo i lako se kisele – kaže Branislav Mladenović iz Glogonja, dok Milan Jaćimovski dodaje da kupus nije veliki, ali ima težinu.

Većina povrtara u Glogonju sadi krompir i kupus. Od krompira pokrivaju troškove, a od kupusa ostaje zarada i to je računica kojom se godinama vode. Trenutno je cena tog povrća od 20 do 30 dinara.

– Kao drugi usev ostvaruje solidnu zaradu. Imam oko 6.000 korena kupusa, toliko mogu da prodam, tako da, pošto je drugi usev, nakon krompira, ostaje čista zarada – kaže Mladenović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Saša Milosavljević tvrdi da, ako je cena kao što je sada, može da se zaradi:

– Na jednom hektaru sa ovim rodom zarada će biti oko 1,5 milion dinara, oko 12.000 EUR. Ako su troškovi 2.000 EUR, može da se zaradi baš lepo.

Glogonjanci kupus prodaju uglavnom na pijacama u Beogradu i Pančevu, imaju i stalne kupce na veliko, pa za plasman nisu zabrinuti, a po kvalitetu su odavno poznati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vojvodina kupus poljoprivreda glogonj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana