Tekst objavljen: 06.01.2022 18:00        


Grejna sezona je odavno počela i sve nas zanima kako da uštedimo električnu energiju i da smanjimo potrošnju. Postoje neki saveti koji vam mogu pomoći da smanjite račun ili bar da ga u narednim mesecima zadržite na ovim nivoima

Ovako možete da smanjite račun za struju u zimskim mesecima


Taktika ima "mali milion" i u većini slučajeva odnose se na racionalniju upotrebu uređaja koji su veliki potrošači (veš mašine, klime, TA peći, šporete i rerne, frižidere, zamrzivače itd.) Na primer, oni koji se dogrevaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Sa druge strane, "male stvari" kao što je korišćenje štedljivih sijalica, te vađenje punjača iz utičnica mogu napraviti dovoljnu razliku u trošku.

TA peć

Može li TA peć da nam uštedi i smanji račun za struju?

Jedan od najlakših i najkomfornijih načina za grejanje jeste na struju, ali ono nije i najekonomičnije. Oni koji koriste TA peć treba da znaju da mogu uštedeti ako je uključuju noću kada je struja jeftinija. Tako ona sakuplja toplotnu enrgiju po nižoj tarifi a "prazni" se kada vam je potrebno grejanje i kada je tarifa veća.

TA peć sme da bude previša mala za prostoriju jer će kako da bi postigla željenu temperaturu, morati često da izduvava topli vazduh. Na taj način će brže potrošiti energiju koju je uspela da sakupi. Recimo, za stan od 60 kvadrata su potrebne tri TA peći ukupne snage ne manje od 10 kilovata. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina tarifa električne energije, savetuje se i nabavka specijalnih tajmera koji omogućavaju automatsko uključivanje.

S druge strane, oni koji se dogrevaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Prozori

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par saveta kako da rešite problem.

Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih.

Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremeno počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

Možete da stavite i folije na prozore. Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

Napunite veš mašinu

Uvek kada se dotakne veš mašina i mašina za suđe, savet je isti. Nemojte da ih palite dokle god nisu dupke pune. Ovi uređaji koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i suđa u njima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pazite na temperaturu u frižideru

Gledajte da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Gasite sijalice

Možda je suvislo da se ističe, ali ušteda na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna. Takođe se preporučuje da se iste zamene sa štedljivim LED sijalicama.

Bojler palite noću

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrevate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje struje.

Isključujte uređaje

Kada ih ne koristite, npr. računar, obavezno ga isključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

Izvadite punjače i uređaje iz utičnica

Punjači, ali i mnogi drugi električni uređaji kao što je TV, troše struju čak i kad su samo uključeni u utičnicu. U slučaju TV možete tako da potrošite 24 odsto manje struje.

Efikasniji način ventilacije

Način na koji provetravate prostoriju tokom hladnih dana dosta utiče na potrošnju energije. Preporučuje se da češće otvarate prozor, ali u kraćim intervalima kako bi svež vazduh ušao u sobu. U tom slučaju toplota ne stigne da potpuno "pobegne" iz sobe i neće biti potrebe da se preko toga dogrevate.

Kadu zamenite tušem

Za jedno kupanje u kadi se potroši vode kao i za 3 tuširanja. Kada posmatramo samo tuširanje, i tu treba uraditi neke korekcije. Vreme tuširanja skratite na ispod pet minuta i time ćete potrošiti upola manje struje i vode nego obično, a kamoli u poređenju sa kupanjem u kadi.

1 komentar

  1. User image
    Ing Zoran Vukov 09.01.2022 11:11

    Građani su navikli da plaćaju električnu energiju kao i druge komunalne usluge koje im se fakturišu sa nezakonitim i neispravnim cenovnicima. Očitana mesečna potrošnja kod jednotarifnog brojila x prodajna cena (sa PDV) daje ispravan iznos obaveze. Kod dvotarifnog brojila takođe očitan mesečni utrošak pomnožen sa prodajnom cenom za nižu tarifu daje iznos obaveze, a očitana količina u skupljoj tarifi pomnožen sa skupljom tarifom daje stvarni iznos obaveze. Zbir ova dva iuznosa daje mesečnu obavezu za utrošenu energiju i NIŠTA VIŠE. Međutim u praksi to nije tako i to se prećutkuje jer se nezakonitom naplatom puni buđet, a da Ustavni sud očigledno ne obavlja svoju delatnost, jer su preplaćeni od strane vlasti.
    Da bi razumeli zašto je uvedeno DVOTARIFNO BROJILO daću objašnjenje. Kapacitet elektrane nije tako elastičan da lako menja proizvodnju prema trenutnoj potrošnji električne energije kada je dnevna potrošnja 4 puta veća od potrošnje noću. Prihvaćeno je da se odvojenim registrovanjem potrošnje kwh (dvotarifno brojilo) mada je projizvodna cena kwh ista tokom celog dana , i nebi moglo da se naplaćuje sa 2 cene. Prihvaćeno je jer se olakšava rad elektranama jer zbog niže cene kwh, povećava se konzum tokom noći, i ta zazlika u potrošnji je tada umanjena korišćenjem noću zagrevanje bojlera ili veš mašine, a zimi termoakulacione peći.
    Međutim Vlast željna novca uvodi nezakoniti cenovnik sa izmišljenom podelom na zone ZELENA za utrošak da 350 kwh, Plava do 1600 kwh a CRVENA preko potrošnje od 1600 kwh mesečno. Na taj način kao i naplatom drugih izmišljenih obaveza (OBRAČUNSKA SNAGA, akcize, takse za javni medijski servis i dr. nezakonito se uvećavaju obaveze korisnika. Tako, korisnik da bi mogao da koristi električnu energiju mora se registrovati, ali ako ne potroši ni jedan kwh mesečno ili čak i godišnje, svakog meseca dobija račun gde mu se naplaćuje 914,82 din/mesečno (što je nezakonita naplata i izdavanjem lažne obaveze – KRIVIČNO DELO ) a koje Vlast održava kao i Ustavni sud. Kako je moguće onda napraviti bilo kakvu , kada se naplaćuje REKET, a to niko od nadležnih institucija ne reaguje i spreči ovu pljačku. Kako se naplaćuje televiziza u računu ako se struja ne koristi? Sve je ovo poledica PRAVNOG NASILJA koju sprovodi Vlast, kako bi imala novca da održava korupciju, a nažalost ni opozicija nije ništa drukčija, ako na takve nezakonite radnje ne reaguje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Elektroprivreda Srbije (EPS) mesečni računi manji račun za struju grejna sezona struja računi za struju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana