Tekst objavljen: 30.08.2023 15:45        


U svakom domaćinstvu, kao i u svakoj kompaniji, kad je o novcu reč, važno je koliko ga ulazi i koliko ga izlazi iz kase

Pet kratkih i jednostavnih saveta koji vam pomažu da uštedite


Osobe koje su zaposlene na puno radno vreme ne mogu puno učiniti da povećaju dotok novca, osim ako zatraže povišicu. Međutim, na potrošnji se može itekako raditi. Evo 5 saveta kako uz minimalna odricanja maksimalno uštedeti:

  • Automatizujte plaćanje

Zatražite u banci trajne naloge za sve usluge koje je moguće plaćati na taj način, na primer za račune mobilne telefonije. Na taj ćete način dobiti razne pogodnosti, niže cene ili mogućnost jeftinije kupovine mobilnog telefona, kad vam zatreba novi. Ujedno ćete izbeći probleme i plaćanje kamata ako slučajno zaboravite platiti neki račun. Postavite i trajni nalog koji će svakog meseca skidati s vašeg računa svotu koju planirate uštedeti i prebacivati je u penzijski fond, na štedni račun ili u neku drugu varijantu štednje.

  • Zapisujte 30 dana vaše troškove

Na kraju meseca, iznenadićete se da u budžetu još uvek ima rupa koje se pažljivijim planiranjem da zatvoriti.

  • Planirajte obroke unapred

Idealno bi bilo u nedjelju uveče napraviti plan za celu nedelju, u skladu s time što od namirnica imate kući, koje će se prve pokvariti ako ih ne potrošite i što je od voća i povrća u sezoni. Radnim danom je dobro, zavisno o navikama, skuvati obrok veče pre pa ga poneti na posao, ili ga imati spremnog čim se vratite. Tako ne trošite novac na skupu i nezdravu hranu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Održavajte svoje stvari

Platite na vreme da neko pregleda i po potrebi popravi vaše uređaje. Pregled klima uređaja, plinskog bojlera, automobil se kod mehaničara može servisirati. U slučaju kvara izazvanog nedoržavanje, te se svote višestruko povećavaju.

  • Odbacite skupe navike

Često postoji ona jedna navika za koju smatrate da je neophodna i ne želite uopšte pregovarati oko nje. Za mnoge je to pušenje. Ako već ne želite prestati, možete pokušati smanjiti trošak pušeći manje. S današnjim cenama cigareta, na taj se način može uštedeti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac lične finansije ušteda novca kućni budžet saveti za štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana