Tekst objavljen: 09.08.2015 16:00        


Razvijanje dobrih finansijskih navika zahteva disciplinu i volju za obavezivanjem, ali to kako posmatrate novac može da igra veliku ulogu u postizanju uspeha. Usvajanje pogrešnih poruka može kasnije da napravi problem, naročito ako razvijete loš stav u vezi sa novcem.

Pet loših stavova o novcu koje treba izbegavati

1. „Ne znam kako da rukovodim novcem.“
Samo zato što niste ovlašćeni finansijski planer ne znači da ne možete da naučite da raspolažete novcem kako treba. Bilo da je vaš problem previše trošenja ili prosto nedostatak organizacije, preuzimanje komande nad vašom finansijskom situacijom ne bi trebalo da deluje kao previše težak zadatak. Ako stalno sebi govorite da jednostavno niste dobri kada je novac u pitanju, videćete kako vaše finansije nestaju.

Ulaganje vremena u učenje osnova ličnih finansija i korišćenje osnovnih alatki, kao što je budžet, mogu vam pomoći da uspostavite kontrolu. Takođe morate da razvijete samopouzdanje i da verujete da ste sposobni da donosite dobre finansijske odluke. Kako vaše znanje raste, trebalo bi da vidite pozitivne rezultate.

2. „Prosto ne mogu ništa da uštedim.“
Ne postoji trik da se uštedi novac, ali za pojedine, to deluje kao nemoguća misija. Kada dobijete platu i isplatite sve vaše račune, ne ostaje vam ništa što bi ste mogli da uštedite. Ili, zaradite nešto novca dodatno koji možete da odvojite nešto na stranu, ali onda iskrsne nepredviđeni trošak i proguta taj novac. Ako vam bilo šta od ovoga zvuči poznato, možda su vaše potrošačke navike a ne štednja problem.

Praćenje svakog dinara koji potrošite svakog meseca može vam pružiti uvid u protok novca. Ako rasipate novac svaki dan na kafu ili da bi ste platitili kablovsku koji ustvari ne gledate, otkrićete novac koji nikada ne možete da uštedite. Razvijanje štednih navika zahteva prilagođavanje vašeg stava a ponekad i budžeta.

3. „Razgovaranje o novcu je tabu tema.“
Novac ima reputaciju da je izvor sukoba. Istraživanja su pokazala da je veliki broj razvoda upravo prouzrokovano svađama oko novca. Razgovaranje o novcu se u pojedinim krugovima i dalje posmatra kao tabu tema, što može dovesti do toga da mnogi loše raspolažu istim.

Postati stručnjak za novac je slično drugim stvarima- morate da razdvajate činjenice i fikciju da bi ste mogli da nađete prave odgovore na vaša pitanja. Plašiti se razgovora u vezi sa novcem sprečava dobijanje informacija koje su vam potrebne kada su u pitanju vaši izbori. To je naročoto tačno ako ste u braku a još uvek niste na istoj finansijskoj stranici.

4. „Nikada neću dovoljno zaraditi da bih se obogatio“
Ovaj stav svakako treba izbegavati. Misliti da nikada nećete da budete bogati ili uživati u opuštenijem finansijskom načinu života stvara verovanje koje će vas nazadovati i sprečiti da jurite svoje ciljeve. Ako ne možete da vizualizujete kako poboljšavate vašu finansijsku situaciju onda nećete sprovesti potrebne mere koje bo vam pomogle u tome.

Biti bogat je prilično neodređen koncept, ali graditi bogatstvo je nešto čemu treba da težite.Bilo da počinjete od plana štednje koje vaša kompanija ima u ponudi ili, pak, uzimate nekoliko knjiga iz biblioteke u vezi sa ulaganjem, to je korak ka pravom smeru koji vas može navesti na pravu stazu ka uspehu.

5. „Ja to zaslužujem.“
Misliti da zaslužujete nov auto ili skup odmor je stav koji direktno vezuje vašu samovrednost. Što više imate, bolje ćete se osećati u vezi sa sobom, stoga nastavljate da donosite loše potrošačke odluke zbog kojih ćete na kraju biti bez novca i u dugovima. Sve stvari na koje ste trošili novac odjednom gube svoj sjaj kada počnete da razmišljate šta ste drugo mogli da uradite sa tim novcem.

Stav da zaslužujete se najteže može promeniti, ali nikada nije previše kasno da naučite vrednost odloženog zadovoljenja. Sledeći put kada krenete u tržni centar ili izvadite plastiku iz novčanika da bi ste nešto kupili, zapitajte se da li vam je to zaista potrebno i šta ste umesto toga mogli da uradite sa novcem. Ponekad samo par sekundi razmišljanja može dovesti do velikih promena.

Loš stav u vezi sa novcem samo košta na duže staze. Što ranije sprovedete mere da promenite vaša verovanja, pre ćete početi da uviđate da se to isplati kada su u pitanju vaše finansije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
budžet greške pri budžetiranju finansije novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana