Tekst objavljen: 20.03.2014 14:30        


Ako nemamo keš, kreditne kartice su odavno postale glavno sredstvo plaćanja u našim novčanicima. Iako su skupe, zbog visokih kamata, ovo parče plastike nudi sve više pogodnosti.

Plaćajte na rate bez kamate

Najinteresantnije je svakako plaćanje na rate bez kamate. Većina poslovnih banaka u Srbiji nudi kreditne kartice. Sve kreditne kartice funkcionišu po principu revolving kredita uz plaćanje kamate, što znači da sredstva koja mesečno otplaćujete, po uplati ponovo postaju dostupna za trošenje.

Uloga kreditne kartice sa revolving kreditom je danas sve veća, jer osim što imamo kredit koji se svakog meseca obnavlja, imamo mogućnost i da karticu koristimo kao klasične čekove. Plaćanje na rate bez kamate moguće je i na 12 rata, a sve što je potrebno je pozvati servis banke i tražiti da se željena transakcija podali na željeni broj rata.

Kreditna kartica koja podržava plaćanje na rate bez kamate se odobrava pre svega klijentima koji imaju urednu kreditnu istoriju i kreditno su sposobni za zaduživanje. Od banke do banke postoje razlike u uslovima odobravanja, naravno pre svega u ukupnoj ceni kartice, ali i u tome da li banka odobrava korišćenje kartice samo klijentima koji imaju redovan mesečni priliv kod te banke ili i svim ostalim kreditno sposobnim građanima. Isto tako sama mogućnost plaćanja na rate razlikuje se od banke do banke. Dok je kod nekih banaka moguće svaku transakciju podeliti na rate, bez obzira na trgovca ili potrošnju na bankomatu, kod drugih banaka je ova usluga vezana za ugovorni poslovni odnos između banke i trgovca.

Ono što je neophodno istaći je da za svaku transakciju koju delimo na rate na ovakav način, plaćamo većini banaka naknadu i da princip plaćanja na rate bez obračuna kamate važi samo u slučaju da se rate izmiruju redovno o roku dopseća.

Banka Inteza odobrava Visa, Master i AMEX kreditne kartice sa mogućnošću plaćanja na rate bez kamate u više od 4.000 trgovina širom zemlje sa kojima banka ima ugovorenu poslovnu saradnju. Ukupan iznos transakcije se deli na jednake mesečne rate i kao takav je u celosti oslobođen kamate. U zavisnosti od prodajnog mesta i iznosa transakcije, broj rata može biti od 3 do 12, a kreditni limit na kartici se, odmah po obavljenoj transakciji, umanjuje za ukupan iznos. Za Master Card i Visa kreditne kartice, rate dospevaju na plaćanje 10. u mesecu, za American Express kreditne kartice, rate dospevaju na plaćanje 15. u mesecu u originalnom iznosu i kao takve su u celosti oslobođene kamate.

Unikredit banka  plaćanje na rate bez kamate omogućuje za sve korisnike MasterCard i DinaCard kreditnih kartica. Za plaćanje na rate bez kamate nije bitno gde ćete kupovati, jer je plaćanje na rate moguće za sve transakcije kako u zemlji, tako i u inostranstvu, pa čak i kada podižete gotovinu sa bankomata. Nije neohodno da odluku o kupovini na rate donesete u trenutku plaćanja ili podizanja novca sa bankomata, već je to moguće učiniti u bilo kom trenutku tokom tekućeg meseca. Za ovu uslugu banci se plaća jednokratna naknada – 500 rsd ukoliko plaćate na 3 ili 6 rata, odnosno 1000 rsd na 12 rata.

Eurobanka nudi ovu opciju uz korišćenje humanitarne kartice „Veliko srce“, Viza Klasik, EuroLine Dinu , MasterCard Standard ili Gold kreditnu karticu. Transakcije se mogu podaliti na 3, 6, 9 i 12 rata, a uslugu je moguće koristiti bez obzira da li je transakcija napravljena u zemlji ili inostranstvu, putem interneta ili na bankomatu. Podela na rate zavisi od iznosa transakcije, odnosno kod kupovine, potrebno je napraviti minimalni iznos od 3.000 rsd. Kupovine u iznosu od 3.000 do 5.999 rsd moguće je podeliti na 3 ili 6 rata, dok je kupovine u iznosu većem od 5.999 rsd moguće je podeliti na 3, 6, 9 i 12 rata. Kada se radi o podizanju gotovine sa bankomata, minimalni iznos je 3.000 rsd. Podizanja gotovine na bankomatima i šalterima je moguće podeliti na 3 ili 6 rata. Za ovu uslugu banka naplaćuje jednokratnu naknadu, a odluku o otplati na rate možete da uradite u naredna dva meseca od dana transakcije.

Komercijalna banka nudi ovu uslugu uz kreditne kartice iz svog asortimana i to sa plaćanjem na 3 ili 6 rata, ukoliko su transakcije napravljene u nekim od objekata sa kojima banka ima sklopljen ugovor o poslovnoj saradnji. U ovu uslugu je uključena i MasterCard instalment kartica koja ima funkciju čekova, a kod koje je plaćanje na rate bez kamate moguće izvršiti na 3 ili 6 rata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
visa kartica MasterCard pogodnosti kartice plaćanje plaćanje karticom master card

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana