Zvanični kurs Evra za dan 01.10.20. :: 117.5746 rsd
Tekst objavljen: 16.03.2020 10:30        


U sveopštoj mobilizaciji koja je nastala oko korona virusa, svetski stručnjaci savetuju o njegovom uticaju na bankarstvo i lične finansije uopšte

Saveti koji mogu pomoći da se prebrodi ovaj krizni period u finansijama

Koristite beskontaktno plaćanje i izbegavajte gotovinu

Svetska zdravstvena organizacija je savetovala da se izbegavaju transakcije u gotovini. Naime, gotovina je pogodna za širenje virusa i bakterija i kao takva zapravo postaje savršen medij za širenje virusa. SZO predlaže korišćenje beskontaktnog plaćanja kojim bi se smanjila razmena gotovine. Tako u Kini banke od početka krize s virusom sve novčanice i kovanice dezinfikuju pod visokim temperaturama, izlažu ultravioletnim zracima, te se nakon toga drže zatvorene i upakovane 12 dana.

U Hrvatskoj beskontaktno plaćanje svakodnevno koristi 17 odsto ljudi, dok jednom nedeljno to radi 75 odsto ljudi što pokazuje spremnost da se protok gotovine među stanovništvom smanji.

Ako već niste, refinansirajte vaše obaveze

Iako su kamatne stope već duže vreme niske, mnogo je korisnika kredita koji nisu refinansirali svoje stambene ili gotovinske kredite onima koji imaju nižu kamatnu stopu. Da, to imate pravo da uradite, i mnoge banke nude tu mogućnost. Centralne banke SAD i Velike Britanije već su reagovale na padove berzi i finansijskih tržišta, tako da su snizile referentne kamate, što može poslužiti kao indikator da kamatne stope za vreme korona virusa neće rasti. U tim državama već se na veliko savetuje korisnicima kredita da refinansiraju svoje obaveze.

Za vreme prisilnog boravka kod kuće možete izdvojiti vreme da se posavjetujete o mogućnostima refinansiranja svojih kreditnih obaveza.

Zaposlenima na određeno verovatno će se odobravati brzi gotovinski krediti

Situacija karantina i manjeg kretanja stanovništva definitivno će uticati na smanjenje potrošnje i poslovnih aktivnosti. U SAD, gde 50 odsto zaposlenih imaju ugovor “na određeno”, predviđa se smanjenje potrebe za takvim radnicima, odnosno oni koji ostaju da rade dobijaće minimalac. Predviđa se da će njima banke omogućiti brze gotovinske kredite u iznosu od 2-4 tipične plate, kako bi prebrodili period kada prisilno moraju biti kod kuće.

U Hrvatskoj više od 20 odsto zaposlenih ima ugovor na određeno i vrlo je verovatno da će i hrvatske banke prepoznati “priliku” i prilagoditi proizvode koji bi pomogli ovim radnicima da prevladaju, odnosno premoste 2-4 meseca bez pune plate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
saveti saveti o novcu finansijska kriza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana