Tekst objavljen: 02.05.2019 16:00        


Priznajte, platne kartice postale su deo našeg života. Taj mali komad plastike omogućuje nam da kupujemo lako, plaćamo čak i kada nemamo dovoljno novca, podelimo sumu na rate. Kada koristite kreditnu karticu, Vi zapravo posuđujete novac za kupovinu koju ćete obaviti sada, a otplatiti u budućnosti. 

Šest saveta za odgovorno korišćenje kreditnih kartica

Naravno postoje osnovna pravila koje morate poštovati prilikom korišćenja kreditne kartice kako biste izbegli neželjene situacije, a Kamatica vam pretstavlja šest zlatnih pravila pomoću kojih će plaćanje kartica bit dobar način za kupovinu.

1. Uvek proverite Vaš mesečni izvod 

Na kraju meseca, dobićete izvod koji prikazuje Vašu kupovinu, odnosno ukupan iznos koji dugujete i minimalni iznos koji morate platiti. Na izvodu proverite da li su sva zaduženja i plaćanja tačno prikazana.

2. Kupuj samo ono što ti je dostupno

Kupujte samo one stvari koje možete priuštiti i koje možete otplatiti u razumnom vremenskom roku. Ako znate da nešto sebi ne možete priuštiti, ne kupujte to.

3. Uplati više od minimuma

Svaki put kada možete, uplaćujte više od minimalnog iznosa duga. Ovim ćete smanjiti vreme potrebno za otplatu duga po kreditnoj kartici i u isto vreme uštedeti plaćajući manje kamate. Ukoliko platite ukupan iznos duga nećete platiti nikakve kamate. Međutim ako platite samo minimalni iznos, kamata će biti obračunata na preostali iznos duga.
 

4. Neotplaćeni dug održavajte malim

Kod upotrebe kreditne kartice važno je da svoje obaveze prema istoj izmirite na vreme. Ukoliko nemate uplatu koja pokriva vaše dugovanje i kamatu koju treba da platite, ulazite u nedozvoljen minus koji nikako nije prihvatljiv. Zadužujte se samo onoliko koliko možete otplatiti u datom vremenskom okviru.

5. Redovno plaćajte rate

Nemojte preskočiti otplatu ili kasniti sa otplatom, kako ne biste plaćali dodatne naknade i kamate. Ukoliko Vam datum dospevanja obaveza ne odgovara probajte u banci da promenite datum koji Vama više odgovara i koji je u skladu sa Vašim potrebama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6. Naknade koje plaćate

  Prilikom izbora kartice važnu ulogu za korisnike igra kamata koju ćete plaćati, kao i trošak izdavanja i održavanja kartice. Upoznajte se sa visinom kamate i ostalim naknadama po Vašoj kreditnoj kartici i pročitajte opšte uslove o korišćenju kartice.

Savet: Pre potpisivanja ugovora sa bankom, pažljivo pročitajte ugovor koji vam banka daje. Detaljno razmotrite sve opcije i nađite napovoljniju za vas. Kreditna kartica treba da vam olakša kupovinu i omogući lakšu otplatu, a ne da Vam bude glavni izvor finansijskih problema, stoga je koristite pametno i umereno.

5 komentara

  1. User image
    Goran Stanković 22.11.2018 8:32

    Primetio sam (slučajno, analizom sms poruke , da po plaćanju MASTER CARD Intesa banke ) da pored sume za račun, raspoloživa suma je DODATNO umanjena. Niti banka, niti prodavac NISU jasno istakli da TAJ trošak TRANSAKCIJE ide na klijenta. Molim za savet KAKO da zaštitim svoja prava. NAPOMENA : na mesečnom izvodu TAJ trošak nigde nije iistaknut niti zaveden. Samo sume po računu i broj tekuće rate.
    Pozdrav,
    Hvala

  2. User image
    Bokica 20.12.2018 12:06

    Molim vas za savet: Htela sam da ugasim tekući račun i revolving karticu u Addiko banci. Rečeno mi je da prvo moram da ugasim revolving karticu, što može da traje do 60 dana, a tek onda da ugasim tekući račun. Iako sam odmah podnela zahtev i predala revolving karticu, rečeno mi je da ću morati da plaćam mesečno održavanje i za karticu i za tekući račun, bez obzira što su mi karticu odmah uzeli u banci, a po računu neću imati nikakvih transakcija. Da li je ovo po zakonu I da li banka može da mi naplati održavanje kartice koja ni fizički nije kod mene I za koju sam podnela zahtev za gašenje. Napominjem da karticu ne koristim godinama, tako da nemam nikakvih dugovanja po njoj, kao ni po računu.
    Hvala unapred.

  3. User image
    Obrad Kosovac 24.02.2019 10:30

    Sve je po zakonu, samo ste nepismeni i lenji da citate svako slovo svakog ugovora.

  4. User image
    Nada Djurickovic 30.12.2019 13:57

    Dobila sam karticu u rajfajzen banci, kreditna, i kalndar kada treba da uplatim ratu. U kalndaru su obelezena dva datuma a niko u banci ne zna da mi kaze koji je taj kada treba da upaltim. Kao papagaji ponavljaju da je jedan od tih datuma datum izvoda. Meni to nista ne govori.
    Ako neko zna da mi objasni.

  5. User image
    Ljubica 23.03.2020 21:12

    Nado,za kreditnu karticu u Raiffasen baci od Nove godine je svaki 10. u mesecu kad trebate uplatiti, a po izvodu od 25.proslog neseca. Obicno se dobija i sms poruka sa izvodom,minimalnom uplatom koju morate izvrsiti i i stanjem raspolozivih sredstava na kartici.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac na kartici rata na kartici kreditne kartice kamate na kreditne kartice banke novac klijenti uslovi krditiranja rata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana