Tekst objavljen: 05.03.2024 16:45        


Evo koji su najčešći razlozi za bankare da nam ne odobre kredit

Šta se desi pa nas banka odbije kada apliciramo za kredit?


Stara šala kaže da banke prvo treba ubediti da vam kredit zapravo ne treba i da će vam ga tek onda odobriti.

Pretpostavljamo da je ovakva konstatacija nastala zbog, često vrlo komplikovanih bankarskih procedura.

Ponekad te komplikovane procedure dovedu do odobrenja kredita, a ponekad nas banke odbiju, zbog nečega što im se ne dopada u našoj finansijskoj slici.

Provere koje banke prave su uvek rigorozne i tu nema razlike bilo da je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

U svim tim slučajevima bankari uglavnom proveravaju sledeće stvari:

  • Kreditna istorija i kreditna sposobnost

U ovom delu ključna je uloga Kreditnog biroa. Tu piše sve o vašim finansijskim navikama, a banka pomoću izveštaja iz KB-a stiče o vama glavni utisak i procenjuje da li ćete redovno plaćati rate kredita.

Što se tiče kreditne sposobnosti, ovde možete do detalja saznati kako je banke proveravaju.

  • Radni staž

Ukoliko vaš radni staž nije dovoljan za kredit, to automatski znači da ga banka neće odobriti. Što se tiče ove stavke, minimum je da imate godinu dana kontinuiranog radnog staža, a pojedine banke odobravaju kredite i ako ste zaposleni 6 meseci na neodređeno vreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Stručna sprema i poslodavac

Bankari obraćaju pažnju na vašu stručnu spremu, poziciju na kojoj ste zaposleni, a naročito na kvalitet vašeg poslodavca. Ukoliko poslodavac ima evidentirane blokade računa u dužem vremenskom periodu, to je signal upozorenja za banku.

Pored ovoga, neke banke će tražiti da vide vaš poslednji telefonski račun, pitaće vas da li posedujete auto ili nekretninu...sve ovo su informacije koje banke koriste u ovom procesu.

Ukoliko sve ove navedene stavke dobiju "zeleno svetlo", onda će banka odobriti vaš kredit. Ako bilo šta od ovoga ne prođe bankarske provere, to će značiti da nećete moći (makar ne u tom trenutku) da kupite kredit. U pronalaženju najpovolnijeg keš kredita, kredita za refinansiranje ili stambenog kredita vam pomaže Kamatica savetnik, a naši kreditni savetnici su i tu da vam pomognu pri proceni vaše kreditne sposobnosti.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu kreditni savetnik kamatica savetnik krediti sve banke sve banke na jednom mestu sve banke u srbiji ponuda svih kredita najbrže do kredita najlakše do kredita potreban mi je kredit odbijanje zahteva za kredit keš krediti najpovoljniji krediti na jednom mestu krediti za refinansiranje stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana