Tekst objavljen: 13.10.2022 16:50        


Treba vam kredit, odete u banku, a tamo vam kažu - ne može, niste kreditno sposobni! Da se ovo ne bi desilo, danas otkrivamo šta je kreditna sposobnost i kako je banke procenjuju

Evo kako banke procenjuju vašu kreditnu sposobnost


Samo kreditno sposobni mogu da kupe kredit i da ga vrate banci. 

To je bankarska logika koja funkcioniše na isti način već mnogo godina i decenija unazad. Zbog toga smo danas rešili da se malo detaljnije pozabavimo ovom temom, to jest da objasnimo kako banke određuju kreditnu sposobnost.

Svima koji traže kredit za svoje potrebe, bilo da je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, ove informacije mogu da budu itekako od pomoći.

Dakle, kao što smo već napomenuli, kreditna sposobnost podrazumeva da će klijent vratiti zajam u dogovorenom roku, plus kamatu koju je prethodno dogovorio sa bankom.

Da bi procenila stepen kreditne zaduženosti klijenta, banka utvrđuje odnos između ukupnih mesečnih kreditnih obaveza i redovnih mesečnih prihoda klijenta. Svaka banka ima svoj sistem procene kreditne sposobnosti, ali sve banke obavezno proveravaju:

  • redovne neto prihode (tu spadaju plata, ali i druga primanja kao što su na primer, prihodi od izdavanja nekretnine)

  • status vašeg zaposlenja

  • trenutne kreditne obaveze

  • vašu kreditnu istoriju

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Da bismo približili celu priču, pogledajmo kako sve to izgleda na primeru:

Ukoliko želite da podignete kredit sa mesečnom platom od 80 000 dinara, a već imate kreditnu karticu (koju mesečno plaćate 4000 dinara) i dozvoljeni minus (takođe 4000 dinara), maksimalno se možete zadužiti sa mesečnom ratom do 32 000 dinara. U ovom slučaju na vaše kreditne obaveze vam mesečno ode tačno pola plate.

Polovina mesečnih primanja je često maksimum do koga možete da idete (ponekad limit ide i do 60% prihoda), a savet je uvek da se zadužujete onoliko koliko vam neće predstavljati problem da možete normalno da funkcionišete tokom meseca. Drugim rečima, ako se već zadužujete, zadužujte se do momenta da vas kredit ne natera da "krpite kraj sa krajem".

Važno je napomenuti i da pojedine banke pri određivanju vaše kreditne sposobnosti primenjuju formulu po kojoj se od plate umanjuje i vrednost prosečne potrošačke korpe. Ovo ipak nije svuda slučaj, pa je i to dodatni poziv na oprez da se pri kupovini kredita ne zadužite više nego što realno možete da podnesete.


Sva pravila koja smo naveli važe za keš kredite, kredite za refinansiranje i stambene kredite, a ukoliko želite da pronađete najpovoljniji kredit koji vama lično može da bude odobren od banke, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu hoću kredit kreditni savetnik najbrže do kredita najpovoljniji krediti najbolji kredit sve o kreditima keš krediti stambeni krediti krediti za refinansiranje kreditna sposobnost loša kreditna slika najlakše do kredita povoljni krediti kredit za minut

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana