Tekst objavljen: 18.10.2013 11:00        


Kupovina tehničkih proizvoda za većinu potrošača u Srbiji je značajna investicija o kojoj treba razmisliti i proveriti sve činjenice, kako bi ona bila isplativa. Što znači, da za svoj novac, kupite proizvod koji vam treba, garantovanog kvaliteta i naravno, po prihvatljivoj ceni.

Šta treba znati kada kupujete tehničke uređaje

Pored toga pravilnim izborom bojkotujete neodgovorne proizvođače i trgovce, a investirate u one koji proizvode kvalitetnu robu, po prihvatljivoj ceni

Pre kupovine obavezno proveriti:

Detaljno se raspitajte o uslovima reklamacije, pitajte trgovca da li možete da vratite aparat i u kom roku bez navođenja razloga zašto ga želite vratiti. Dobro je da se raspitate koji su uslovi nakon isteka garantnog roka.

Poznati brend ne znači i dobar kvalitet za sve njegove proizvode. Rezultati testiranja pokazuju da su im isti proizvodi različitog kvaliteta. Najbolje je da se o tome informišete na sajtovima organizacija potrošača, koja vrše nezavisna uporedna testiranja kvaliteta mnogobrojnih proizvoda.
Raspitajte se kako se isporučuje proizvod trgovcu kada želite opravku, da li možda trgovac dolazi i preuzima ili vi nosite proizvod i gde. Nude li dodatne garancije. Kupujte prema garancijama koje vam nude, a ne prema izgledu robe.

Zapamtite, vaša prva adresa kojoj se obraćate kada želite da izvršite reklamaciju je trgovac kod koga ste proizvod kupili.

Pitajte trgovca o postupku vršenja reklamacije kada se ispostavi da je aparat neispravan prilikom prvog korišćenja, kao i koliki je maksimalni rok za popravku aparata u garantnom roku.

Deklaracija – lična karta proizvoda

U garantnom listu treba da piše na šta se tačno garantni rok i garancija odnose, koliki je rok za aparat, a koliki za sastavne delove. Zakonska garancija iznosi dve godine, ali trgovac može ponuditi i veću.

Za polovnu robu garancija je godinu dana. S tim što je u prvih šest meseci teret dokazivanja na trgovcu (za novu i polovnu robu), a vi imate pravo da prilikom vršenja reklamacije iznesete zahtev u kome najpre birate izmedju opravke ili zamene proizvoda, pa tek ako to nije moguće onda birate izmedju umanjenja cene ili raskida ugovora.

Saveti

Prilikom kupovine kompjutera birajte uvek onaj sa licenciranim softverom, i potražite podatke koji to potvrđuju. Kod veš mašina i mašina za sudove obratiti pažnju na data rešenja za čišćenje samih mašina (koliko su ona praktična). Kod mašina za sušenje veša proveriti imaju li program koji onemogućava gužvanje veša, kao i za koju je količnu veša predviđena.

Kod kombinovanih frižidera obratiti pažnju na mogućnosti odvojenog rada, najbolje je kupiti one koji imaju dva motora, kako bi bez opterećenja radio i frižider i zamrzivač, a uopšteno kod svih vrsta frižidera obratite pažnju kako je regulisan odvod kod samootapanja.

Uvek odaberite tehničke uređaje koji troše manje energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina potrošači prava potrošača zaštita potrošača bela tehnika tehnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana