Tekst objavljen: 16.01.2013 7:46        


U doba dugog radnog vremena i stresa porodični odmor postao je neophodnost. Gotovo da nema porodice u Srbiji koja ne radi cele godine, ne bi li napokon, kad dođe sezona zimskih praznika otišla na toliko željeni i zaslužen odmor.

Želite na odmor? Čuvajte se “turističkih” kredita (storm11080/sxc)

Činjenica je, međutim, da je malo porodica koje zaista i uspeju da izdvoje dovoljno novca za željeno putovanje. Nizak standard života, učinio je da nam taj kratak beg od stvarnosti postane znatan finansijski izdatak, koji umesto svojim novcem sve češće plaćamo tuđim pozajmljenim parama.

Kada vam je svega dosta, a ne želite da pozajmljujete od prijatelja i rođaka, banka izgleda kao sjajno rešenje. Međutim, otići na odmor koji ste platili namenskim kreditom, ovde se može graničiti sa glupošću.

Za to postoje tri razloga:

Prvo, odmor traje svega dve do tri nedelje, a kredit kojim ste platili putovanje otplaćivaćete i po godinu ili dve dana – možda postoje pametniji načini da potrošite taj novac.Drugo, namenskim turističkim kreditom jedino što možete platiti je faktura koja pokriva cenu aranžmana, dok se za troškove na putovanju morate snaći sami. Ponuda turističkih kredita na domaćem tržištu je toliko siromašna da to što su u pitanju namenski potrošački krediti, gotovo da ne pravi nikakvu razliku.

Ako uporedimo keš kredite (koji možete potrošiti kako vam je volja) i turističke kredite koji se nude, gotovo da dolazimo u apsurdnu situaciju da se čak i keš kredit u ovom slučaju može više isplatiti.

Treće, kamate na turističke kredite su visoke. Morate biti spremni da najmanje petinu od iznosa kredita dodatno vratite banci u vidu kamate, što znači da će vas na uzetih 1.000 evra, u najboljem slučaju ceo kredit koštati oko 200 evra.

Turističke kredite u dinarima odobravaju četiri banke i to - Alpha bank, Komercijalna banka, Hipo banka i Raiffaisen banka.

Prema ponuđenim uslovima trenutno najpovoljnije su Alpha bank i Komercijalna koje nude kamatu oko 20%, dok je slučaju turističkog kredita Raiffaisen banke najniža efektivna kamatna stopa čak 32,71%, što je sa stanovišta kratkoročnog kredita apsolutno preskupo.

Ako se uzme u obzir procedura, neophodno osiguranje kredita i svi dodatni troškovi, gotovo da će vam biti pametnije da iskoristite svoju kreditnu karticu za plaćanje turističkog aranžmana, nego da uzmete ovaj turistički kredit.

Situacija sa kreditima koji su indeksirani u evrima, još je gora. Prvo, apsolutno je obavezno učešće od 30%, tako bez svoje ušteđevine bolje je da ne ulazite u banku.

Drugo, ako niste klijent banke koja nudi turistički kredit u najboljem slučaju otplaćivaćete kredit po kamatnoj stopi od oko 18-19%, što je previsoka cena za kratkoročno opuštanje na nekoj od zimskih destinacija.

Ne treba zaboraviti ni da se za kredite indeksirane u evrima veže devizni rizik promene vrednosti valute, što ukoliko primate platu u dinarima, i nemate najavu da ćete uskoro dobiti povišicu može da bude problem.

Promena kursa od nekoliko dinara vašu ratu kredita može da poveća za znatnu sumu novca, koja vam je do sada značila za plaćanje drugih, postojećih troškova.

Šta treba uzeti u obzir kada birate turistički kredit?

Ukoliko se ipak želite da podignite turistički kredit, prvo, najvažnije je da odlučite koliko novca vam je zaista potrebno. Ako vam za željeni odmor nedostaje samo deo sume, bolja opcija za vas biće da odložite odmor i da potreban novac uštedite, ili da koristite kreditnu karticu koja vam može dati izvesnu fleksibilnost (doduše po većoj ceni).

Ukoliko to sa vama nije slučaj ili vam je teško da odolite iskušenju da odete na odmor kakav zaista mislite da zaslužujete, vaš sledeći korak je potraga za pravim kreditom.

Turistički krediti su po pravilu kratkoročni potrošački krediti, ali ne zaboravite i da je kredit koji ćete potrošiti na dve nedelje odmora obaveza koju ćete otplaćivati i više godina.

Nemojte zaboraviti, da pre nego što donesete odluku posetite dve ili tri banke i u svakoj zatražite detaljan plan otplate.

Velika konkurencija na tržištu učinila je da za banku svaki klijent važan i mada su uslovi kredita formulisani u ponudi banke u direktnoj komunikaciji uvek imate mogućnost da ispregovarate bolje uslove za sebe ukoliko ste “dobar klijent”, odnosno u koliko vaš izveštaj iz kreditnog biroa pokazuje da ste finansijski odgovorni i redovno plaćate svoje obaveze.

1 komentar

  1. User image
    NO PASARAN!!! 16.01.2013 13:34

    Ja sam lepo letovao. Platio karticom, kamata 0%, nisam ni osetio. Samo malo mućnite glavom, najreklamiranija ponuda sigurno nije i najbolja. Makar ne za vas.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica putovanje putovanja odmor godišnji odmor turizam turisti krediti kredit turistički krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana