Zvanični kurs Evra za dan 27.09.21. :: 117.5738 rsd
Tekst objavljen: 27.06.2013 10:30        


Tržište nekretnina i cene poslovnog prostora mogli bi se stabilizovati već na jesen, ocenjuju eksperti.

Da li nas očekuje stabilizacija tržišta nekretnina

Svetska ekonomska kriza počela je pre pet godina gašenjem investicione banke "Liman braders" koja je propala zbog kraha tržišta nekretnina. Do tada nekretnine su najbrže pokretale domaću privredu. Od tada je vuku unazad. Poslednjih meseci stižu ohrabrujuće vesti.

- Mogu da kažem da će u okviru godinu dve biti sagrađeni logistički centri od oko 250 hiljada kvadrata. To je dobar trend, jer te logistike prati industrija, trgovina i tako dalje. Mi očekujemo i veliki trend u ritejl parkovima, to su male trgovine koje se grade po celoj Srbiji i očekujemo u bliskoj budućnosti i hotele u Beogardu - kaže Aleksander Samonig iz "Ecovis" grupe.

Investitori kažu da se, prvi put posle nekoliko katastrofalnih godina, za građevinarstvo nazire perspektiva i oporavak tržišta nekretnina.

Naravno, za to je potrebna veća platežna moć građana, jer je očigledno da za pristojan kredit morate imati dva posla ili primanja veća od 1500 evra mesečno. Sve ostalo je rizik i za kupca i za kreditora.

- Da li će cene još padati - verovatno hoće. Koliki je to procenat, to je sada možda malo i špekulativno pitanje, i još špekultivniji odgovor, ali činjenica je da ima puno neprodatih stanova u Beogradu - objašnjava organizator Sajma nekretnina Aleksandar Opsenica.

Opsenica dodaje i da se može otvoriti diskusija o tome da li su cene visoke, da li je cena zemljišta previsoka, da li su komunalne takse i cene za opremanje građeviinskog zemljišta veće nego što treba da bude, ali da je očigledno da postoje resursi.

Za one koji imaju para velika prilika za zaradu je ulazak u javno partnerstvo sa državom, u takozvane mrežne poslove, od proizvodnje struje do javnih garaža.

- Prosečna priprema kvalitetnog projekta je tri godine za javno-privatno partnerstvo, ali osnovana prepostavka za kvalitetan projekat je jasna strategija - kaže Kamili Vrana iz „Energovizije".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tržište nekretnina stanovi nekretnine građevinarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana