Tekst objavljen: 28.01.2013 7:46        


Kuća na četiri vode. Kvadrat u osnovi, podeljen na dva dela. Ognjište, spavaća i slavska soba. I trem. To su osnovni elementi tradicionalne srpske kuće. A svako podneblje ima svoj „stil“ - moravski, šumadijski, kosovski, sremski, gradski, planinski...

Država gradi "srpske" kuće, kvadrat 400 evra

Velimir Ilić, ministar građevine, je pokrenuo inicijativu za pristupačnih kuća u srpskom stilu. Gradnja takve kuće moguća je do maksimum 400 evra po kvadratu. Objekti će se zidati isključivo od domaćih materijala, kamen, drvo, cigla i obavezno će biti pokrivene crepom.

Ministar kaže da bi i program socijalne gradnje mogao da se radi po ovom modelu i dodaje da postoji interes spolja da se projekat izgradnje srpskih kuća kreditira u ovoj godini sa oko deset miliona evra.

Prema rečima Gorana Rodića iz Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, za izgradnju takvih kuća angažuju se pretežno mali preduzimači, firme koje nisu opterećene velikim fiksnim troškovima. Cena gradnje, po Rodićevom mišljenju, iznosi oko 330 evra po kvadratu.

Tome treba dodati trošak pribavljanja lokacije, ali i komunalije, čija se cena po kvadratu, u zavisnosti od zone grada, kreće od 30 do 60 evra po kvadratu. Po sistemu „ključ u ruke“ reč je o cifri od 600 do 800 evra po kvadratnom metru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    nadja 28.01.2013 23:03

    Bilo bi to resenje za beskucnike kojih ima mnoooogo,ceo zivot radila,sad u pemziji i bez stana a uplacivala stambeno,ironija,prodje zivot i drzava nista ne cini za takve slucajeve.
    Svojevremeno je receno da svi koji su uplacivali,treba da im se vrati novac ili stan a od toga 0 .Ruzno i tuzno,sad da vidimo da li je i ovo prazna prica,koliko godina treba da prodje i koliko ce jadnika otici na onaj svet...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Velimir Ilić jeftini stanovi jeftine nekretnine gradnja nekretnine izgradnja kuće kuća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana