Tekst objavljen: 18.02.2013 10:10        


Izdavanje stanova unosan je posao u Srbiji. Mnogi vlasnici nekretnina u tome vide priliku za dobru zaradu, na koju se najčešće porez ne plaća. A tako država gubi milione evra. U poreskoj upravi kažu da teško otrkrivaju stanodavce koji izbegavaju poreze, i apeluju da građani prijave sve sumnjive slučajeve.

Izdavanje stanova veoma unosan posao u Srbiji

Na internet sajtovima na kojima se oglašavaju stanodavci ponuda je bogata, a na području Beograda jedna agencija nudi preko 11 hiljada stanova.

Zakon u Srbiji obavezuje svakog punoletnog građanina da u roku od 8 dana, prijavi promenu adrese. Kazne za stanodavca koji to pokuša da spreči kreću se i do 50 hiljada dinara. Kada bi se zakon poštovao to bi, kažu u poreskoj upravi, olakšalo pronalaženje stanodavaca koji ne plaćaju porez. Sa druge strane, oni koji iznajmljuju stanove tvrde, da ih u pokušaju da prijave promenu prebivališta, najčešće sprečavaju sami stanodavci.
Međutim, prema zvaničnim podacima poreske uprave, porez na prihode od izdavanja stanova, na teritoriji cele Srbije, plaća svega 7,5 hiljada vlasnika nekretnina. Oni poreskoj upravi uplate 109 miliona dinara ili milion evra, koji se raspodele lokalnim samuporavama.

Iako je zakon jasan, većina stanodavaca ne prijavi te prihode, zbog čega lokalni budžeti ostaju bez znatnih sredstava.

Primera radi, samo od jednog stana koji izdaje za 200 evra ili oko 20 hiljada dinara, stanodavac bi mesečno trebalo da plati porez u iznosu od oko tri hiljade dinara.

U poreskoj upravi napominju i da se u ekspanziji stanogradnje u glavnom gradu, izdaju čitavi spratovi i zgrade, često i stranim državljanima, za pozamašne sume, ali da se kirija i dalje plaća na ruke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stanovanje rentiranje izdavanje nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana