Tekst objavljen: 14.08.2013 9:00        


Sve je više oglasa u kojima banke nude na prodaju nekretnine koje su im pripale zato što njihovi kupci više nisu mogli da otplaćuju ratu zajma. Nude se kuće, stanovi, hoteli, poslovni prostori...

Na doboš otišlo 500 stanova, banke zovu klijente da se jave

Pravog podatka o tome koliko je aktiviranih hipoteka nema, a ono što je poznato jeste da je 500 korisnika osiguranih stambenih zajmova ostalo bez svojih kuća i stanova.

Agencije za nekretnine u svojoj ponudi nemaju stanove čiji je vlasnik postala banka, jer kako kaže Kaća Lazarević, direktorka Alke, banke ih oglašavaju i prodaju bez posrednika. – To je najčistija prodaja nekretnina zato što su papiri uredni. Kada banka proda stan, ona najpre namiri svoj dug, a ukoliko pretekne novca vraća ga dužniku. Ljudi često ne žele da kupuju stanove na kojima je aktivirana hipoteka, jer to smatraju lošom srećom – ističe Lazarevićeva. Za Tomislava Sekulića, direktora agencije „Properti Evropa”, kupovina stana, koji je prešao u vlasništvo banke, jeste šansa da se po ceni i 30 odsto nižoj od tržišne dođe do krova nad glavom.
To je podatak Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita koja navodi da je to "svega 0,6 odsto u odnosu na ukupan broj osiguranih kredita od oko 72.000".

- I dalje se može reći da su korisnici stambenih kredita u Srbiji i dalje najuredniji u izmirivanju svojih mesečnih obaveza u odnosu na druge kreditne proizvode – kažu u korporaciji.

Banke, inače, neće javno da priznaju problem s ovim delom svog kreditnog portfolija. Uglavnom kažu da su korisnici stambenih kredita veoma uredni u otplati svojih kredita.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, kaže da je od početka globalne finansijske krize povećano aktiviranje izvesnog broja hipoteka.

– U ovom trenutku, aktivirali smo dvadesetak, što je, ako uzmemo u obzir da je banka plasirala preko 8.000 stambenih kredita, prihvatljiv broj – kaže Rebić.

U Nacionalnoj korporaciji kažu da oni savetuju korisnike kredita da ukoliko se ispostavi da neće moći uredno da plaćajusvoje mesečne obaveze, da jednostavno sami prodaju stan koji su kupili i zatvore svoj kredit prema banci. Time izbegavaju da budu evidentirani kao neuredne platiše kredita i mogu kasnije, kada budu našli posao, da traže novi stambeni kredit. Sigurno je da je i cena koja može da se postigne kada vlasnik prodaje stan veća nego kada to radi banka u prinudnoj naplati.
Bankari kažu da je aktiviranje hipoteke poslednja opcija kojoj pribegavaju, jer to nije u interesu ni klijenta ni banke.

Njihov savet je da se klijenti, čim shvate da više nisu u mogućnosti da redovno servisiraju prispele rate, obrate ličnom bankaru kako bi se u saradnji sa bankom pronašlo najbolje rešenje za klijenta.

U slučaju da klijenti iz određenih razloga dospeju u teškoće, a tu situaciju kasnije malo poprave, onda praktično budu u režimu posebnog praćenja, sa zakašnjenjem od, recimo,četiri rate. Međutim, hipoteka još nije aktivirana, jer je postignut neki ritam otplate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Biljana 17.08.2013 16:40

    Moje pitanje nije bas puno u vezi sa ovim tekstom, ali zanima me da li je u Srbiji u nekoj banci moguce dobiti kredit za kupovinu nekretnine u inostranstvu, konkretno Grcka?

    Pozdrav,

    Biljana

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aktivrana hipoteka aktivirane hipoteke otplata kredita kašnjenje u otplati stambeni krediti stambeni kredit zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana