Tekst objavljen: 23.05.2013 11:50        


Tržište nekretnina u Hrvatskoj toliko je palo da bi, prema trenutnom prometu, svaki stan mogao da promeni vlasnika tek za dvesta godina.

Stanovi u Hrvatskoj promeniće gazdu za 200 godina

Većina stanova će tako pre "nestati" nego promeniti vlasnika, jer je godišnja vrednost prodatih nekretnina pala na jednu četvrtinu prometa iz 2007. godine, odnosno na približno sedam milijardi kuna (923,5 miliona evra), navodi se u tekstu.

Građani su prestali da vraćaju svaku desetu, a kompanije svaku četvrtu kunu kredita. Zaduženima u švajcarskim francima pomoć najavljuje država vraćanjem kamata na stambene kredite na početne nivoe, na dva do četiri odsto, umesto četiri do pet procenata na koliko su skočile. Približno 40 odsto svih stambenih kredita, odnosno 23 milijarde kuna kredita, vezano je za švajcarski franak.
Zamenik guvernera Hrvatske Narodne Banke (HNB) Damir Odak kaže da je trgovanje zemljištem palo na samo 17 procenata prometa iz 2007.

S obzirom da u najvećem broju slučajeva stanovi, poslovni prostori i zemljište služe kao osiguranje za otplatu kredita, HNB najavljuje postepeno povećanje rezervacija banaka za pokriće loših kredita sa 42 na 50 odsto.

Procenjuju da će u rezervacije ići dodatne četiri milijarde kuna, što se među bankarima tumači kao značajan regulatorni udar u ionako lošoj situaciju.

Građani Hrvatske su prestali da vraćaju više od 3,2 milijarde kuna stambenih kredita. Većinom su to dužnici u francima, koje je kurs franka "zavio u crno".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska stanovanje prodaja stana kupovina stana ekonomska kriza stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana