Tekst objavljen: 22.01.2013 12:04        


Zelena izgradnja, samo prošle godine veća je u svetu za 60 odsto u odnosu na klasičnu gradnju zgrada. One ne štede samo energiju već i čuvaju životnu sredinu. U Vladi kažu da podstiču tu izgradnju i da su već prošle godine za te namene izdvojili 1,3 milijarde dinara. Milijardu su dobile lokalne samouprave, a ostatak građani kroz povoljne kredite.

Život u "zelenoj kući" manje košta a zdraviji je

Život u zelenoj kući, zgradi ili gradu donosi višestruku korist. Potrošnja energije manja je od 20 do čak 50 odsto, a ušteda vode do 20 procenata. Zdravije je za ljude jer se koriste obnovljivi izvori energije i kontoliše otpad.

Mladen Vukanac iz Saveta zelene gradnje Srbije kaže da kompanije, čije poslovne zgrade u kojima rade zaposleni i u kojima ima dovoljno svežeg vazduha i dovoljno prirodnog svetla, postižu velike uštede.

- Zaposleni su mnogo produktivnijiji pokazuju sve analize. To se meri šest do sedam procenata, to mnogo znači kada se odrazi na profit kompanije - kaže Vukanac.

I naša zemlja već primenjuje neke evropske standarde. Od oktobra, sve nove zgrade moraju imati energetski pasoš. A fabrike ulažu u proizvodnju prirodnih građevinskih materijala.

- Podatak da je u 2012. godini ostvarena rekordna proizvodnja i prodaja ovih materijala na srpskom i okolnim tržištima govori o tome da se širi svest o eneregetskoj efikasnosti - kaže Tihomir Civkaroski, generalni direktor "Knauf izolacije" za Južni Balkan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zelena gradnja stanovanje ekologija gradnja stanova izgradnja kuće gradnja nekretnine energetski pasoš

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana