Tekst objavljen: 25.07.2013 12:00        


London više nije najtraženije mesto u Evropi za ulaganje u nekretnine. Po procenama stručnjaka, po prvi se put na vrhu popisa najpopularnijih tržišta nekretnina u Evropi nalaze dva nemačka grada - Berlin i Minhen.

Znalci nekretnine kupuju u Berlinu i Minhenu

Najviše od ove popularnost takozvanog "betonskog zlata" (Betongold), kako popularno u Nemačkoj nazivaju nekretnine, profitiraju deonice kompanija koje se bave prodajom nekretnina.

Zbog straha od inflacije evra, koju su podstakle narodne banke puštanjem u opticaj novog novca, kao i zbog niskih kamata, novac se doslovno sliva na tržište stanovima.

Tu vode pre svega profesionalni investitori, ali i manji privatni ulagači vide u ovim deonicama svoju priliku, čak i ako nemaju novaca za kupovinu vlastite kuće ili stana.

Oni oprezniji ipak upozoravaju na mogućnost nove krize na tržištu nekretnina, slične onoj od pre nekoliko godina, pogotovo što i političke stranke kao deo svog predizbornog programa na vidljivom mestu ističu zamrzavanje ili usporavanje rasta stanarina.

Vrhunac rasta u poslovima stanogradnje u Nemačkoj se dogodio nakon ponovnog ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke. Tako je 1995. bilo izgrađeno 603.000 novih stanova. Najgore je bilo u godini recesije 2009. kada je u zemlji izgrađeno tek 159.000 stanova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka cena nekretnine cene nekretnina kupovina nekretnine kupovina stana cene stanova cena stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana