Tekst objavljen: 28.06.2013 14:30        


Projekat Jačanje zaštite potrošača, koga finansira Evropska unija, radi na unapređenju primene Zakona o zaštiti potrošača u oblasti vansudskog rešavanja potrošačkih sporova. Neophodno je dodatno unaprediti ovu oblast kako bi se potrošačima omogućilo brže, jeftinije i efikasnije rešavanje potrošačkih sporova.

Jačanje zaštite potrošača

U Briselu će, takođe, uskoro biti usvojeni novi propisi koji regulišu alternativno rešavanje potrošačkih sporova sa kojima treba uskladiti domaće zakonodavstvo. Sa tim ciljem, Projekat organizuje dvodnevni seminar „Vansudsko rešavanje potrošačkih sporova“.

Na seminaru je bilo reči o pravnoj zaštiti potrošača u EU, ali i o novoj direktivi i uredbi Evropskog parlamenta i Saveta EU o alternativnim načinima i onlajn sistemima rešavanja potrošačkih sporova. Takođe, biće prezentovana iskustva u Srbiji, kao i predlog Projekta za izmene i dopune Zakona u ovom segmentu.

Jedan od učesnika seminara je i dr Christine Riefa, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Brunel iz Velike Britanije koja je renomirani stručnjak u ovoj oblasti. Riefa je ovom prilikom istakla:

- Zakon o zaštiti potrošača je dobar onoliko koliko je dobra njegova primena. S obzirom da sudski postupci mogu biti dugotrajni i skupi, samim tim i obeshrabrujući za potrošače, treba uvesti alternativne načine rešavanja sporova.

Govoreći o evropskim iskustvima, dodala je:

U protekloj deceniji mnogo je urađeno na razvoju profesionalnih i pouzdanih institucija gde evropski potrošači mogu da traže pravnu zaštitu. Uskoro će biti usvojena dva ključna propisa u ovoj oblasti - Evropski parlament će ih izglasati u narednih nekoliko meseci.

Predlozi izmena i dopuna važećeg Zakona o zaštiti potrošača, koje je Projekat predao Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, postavljaju pravni osnov za izgradnju mreže tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova. Ova tela biće ključna za bolju primenu Zakona i brže i efikasnije rešavanje potrošačkih sporova. U predlogu se insistira na kriterijumima nepristrasnosti i transparentnosti, zatim delotvornosti i nezavisnosti, te brzini i pravičnosti u rešavanju sporova.

- Vansudskom rešavanju potrošačkih sporova treba dati prioritet, s obzirom na vreme i novac koje sudski proces iziskuje“, rekao je ovom prilikom prof. Tijeri Burgoanji (Thierry Bourgoignie), vođa Projekta i glavni ekspert za pravna pitanja i dodao:

- Predloženi amandmani potpuno su u skladu sa propisima EU kada je reč o alternativnom rešavanju potrošačkih sporova.

Seminar na jednom mestu okuplja relevantne aktere u ovoj oblasti, među kojima su i predstavnici Narodne banke Srbije, Republičke agencije za elektronske komunikacije, Suda časti, lokalnih samouprava kao i regionalnih savetovalista potrošača.

Projekat „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji”, koga finansira Evropska unija sa 2,5 miliona evra, a sprovodi konzorcijum na čelu sa kompanijom European Profiles S.A. (Grčka), sprovodiće brojne aktivnosti u oblasti zaštite potrošača do februara 2014.godine.

Glavni korisnik projekta je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije. U okviru Ministarstva, Odeljenje za zaštitu potrošača u Sektoru za trgovinu, usluge, cene i zaštitu potrošača je nadležno za potrošačka pitanja.

Opšti cilj projekta je unapređenje zaštite prava i interesa potrošača u Srbiji u skladu s pravnim tekovinama Evropske unije.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači zaštita potrošača zaštita klijenata Jačanje zaštite potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana