Tekst objavljen: 24.06.2013 16:00        


Ekonomista Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže za Telegraf da se nada da će država makar načiniti rezove u administraciji i javnim preduzećima.U EPS-u radi više od 30.000 radnika.

Svi bi da rade u javnim preduzećima

Bez premca, najviše je radnika u Elektroprivredi Srbije (EPS) u kojoj radi 29.000 ljudi, plus oko 4.000 radnika sa KiM. Na drugom mestu su "Železnice Srbije" sa 18.462 zaposlena. Sledi PTT Srbija sa 15.046 radnika i JP Kolubara sa 9.923, zatim saobraćajno preduzeće "Beograd" sa 6.166 i smederevska "Železara" sa 5.225 zaposlenih. Javno preduzeće Resavica u restrukturiranju ima 4. 070 radnika, a autoprevoznik "Lasta" 3.637.

Tu su i Termoelektrane i kopovi Kostolac sa 3.311 radnika, kao i "Srbijašume" sa 3.255.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da će biti obnovljene strukturne reforme u narednih godinu dana u javnim preduzećima i da će poslovna klima biti popravljena kroz izmenu Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji.

- Moraće da se štedi u državnoj upravi i javnom sektoru i sva ministarstva će biti obuhvaćena. Plan je da deficit budžeta bude maksimalno 4,7 odsto bruto društvenog proizvoda. Kada ne bismo povukli poteze, rupa u budžetu bi bila oko dve milijarde evra, a biće oko milijardu i po – procenio je Dinkić.

Ekonomista Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta kaže da je njihov predlog da Vlada zamrzne plate i penzije i smanji broj radnika koji radi za državu.

- Prema našim procenama potrebno je obe mere sprovesti. Preostaje nam da vidimo šta će država da uradi. Nadamo se da će makar načiniti rezove u državnoj administraciji i javnim preduzećima – kaže za Telegraf Vučković.

Trenutno u celom javnom sektoru radi oko 550.000 ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vladimir vučković zapošljavanje zaposlenost javna preduzeća Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana