Tekst objavljen: 21.07.2013 13:00        


Ni održavanje Međunarodnog salona automobila u Beogradu, ni brojni popusti koje prodavci četvorotočkaša nude, niti besplatno letovanje u Grčkoj za dve osobe za kupca automobila, nisu pomogli da se tržište novih vozila u Srbiji izvuče iz kome u kojoj se nalazi već nekoliko godina.

Auto-otpad Srbija: Nove niko neće, samo polovnjaci

Pogledajte kompletnu ponudu auto kredita kod poslovnih banaka




U prvih šest meseci ove godine prodato je tek nešto više od 11.500 novih automobila, što je pad od oko 10 odsto u odnosu na prošlu, a čak 63 odsto u odnosu na 2008. koju prodavci uzimaju kao poslednju pre izbijanja krize.


Jedino prodavci najluksuznijih automobila ne kukaju! Mercedesi, Audiji, "BMV", Leksusi i Poršei se prodaju kao i ranijih godina! Tako je na martovskom Međunarodnom salonu automobila u Beogradu, prvog dana, i najskuplji "mercedes" koji je koštao više od 300.000 evra - našao kupca!
U junu je prodato oko 2.000 vozila što je na nivou prodaje u istom mesecu 2012. Međutim, svako četvrto vozilo koje je promenilo vlasnika prodao je upravo "fijat 500l", pa je jasno da uvoznici nikad nisu slabije stajali na tržištu.

- Uvoznici su smanjili sve moguće troškove, posluju sa minimumom marže samo da preguraju teška vremena, ali ona nikako da prođu - kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila Miloš Petrović:

- Mi smo više puta ukazivali na teško stanje, nadali se da će i Sajam malo "pogurati" prodaju, ali jednostavno narod više nema novca.

Prema nezvaničnim podacima, poslednjih godina je u Srbiju stizalo oko 100.000 polovnih vozila godišnje. I u prvih šest meseci ove godine prodaja je na nivou prošlogodišnjeg, ocenjuju prodavci polovnih vozila, čiji placevi niču duž puteva kao pečurke posle kiše, i u prvih šest meseci ove godine.
Sa najnižom prosečnom platom u regionu, i najstarijim voznim parkom (procene se kreću od 15 do 17 godina) Srbija teško može da, uprkos tome što ima svoju auto-industriju, uskoro uhvati korak sa razvijenim zemaljama.

Sa ovakvim tempom prodaje novih automobila od oko 20.000 godišnje, samo za zamenu voznog parka bilo bi nam potrebno 100 godina!

Ono na šta uvoznici posebno ukazuju jeste uvoz polovnih vozila sa "evro 3" standardom motora (standard za uvoz novih automobila je "evro 5") jer po njima je Srbija sada postala smetlište, auto-otpad za vozila koja u razvijenim zemljama Evrope ne mogu da se voze zbog velike emisije štetnih gasova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zoran 22.07.2013 11:02

    Da dobiješ kredit u nekoj od banaka treba da si bar direktor u nekom od javnih preduzeća, da daš učešće (više nego za polovan automobil) i dva kuma da rade - opet u nekom javnom preduzeću, ali da nisu zaiteresovani da i oni kupe automobil... Ostalo je lako: imaš garanciju koja ti važi do prve krivine, osiguranje koje možeš da naplatiš uz pomoć dve advokatske kancelarije (beogradske) uz "minimalnu" naknadu i to je to. Sipaj i vozi!!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza Srbija polovnjak polovnjaci polovni automobili novi automobili automobili prodaja automobila kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana