Tekst objavljen: 17.07.2013 16:00        


Cene gasa (TNG) na benzinskim pumpama širom Srbije razlikuju se i do 15 odsto, odnosno nešto preko deset dinara po litru. Tako litar gasa na benzinskoj stanici u Beogradu košta 74, 90 dinara, dok će vas ista količina gasa u Trsteniku koštati svega 65,90 dinara.

Cene gasa na pumpama razlikuju se i do 15 odsto

Iako se potrošači zbog ove činjenice osćećaju prevareno, naftna udruženja tvrde da je razlika u ceni zakonski dozvoljena.

S druge strane, predsednik Udruženja privatnih benzinskih pumpi Milan Rakić smatra da cene variraju zato što “neko želi da osvoji tržište naftnog gasa“. - Cene variraju do deset dinara, jer neko želi da osvoji tržište naftnog gasa u tom lokalu – kaže Rakić.
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da se cene naftnih derivata od 2011. godine u Srbiji slobodno formiraju.

- Tržište naftnog gasa je malo drugačije od tržišta ostalih naftnih derivata, i promene cene se ne dešavaju jednako, kao kod npr. promena cene benzina. Na svakoj kompaniji je da se izbori za svoju konkurentnu cenu na tržištu. S druge strane, nije svaka kompanija ni u mogućnosti da spusti cene – kaže Mićović.

On objašnjava da cena gasa zavisi i od toga da li je proizvođač domaći ili ne. Čak 75 odsto gasa u Srbiji se uvozi, dok je ostalih 25 odsto podeljeno na dva domaća proizvođača − Standard gas i NIS.

Mićović dodaje i da je veoma bitno gde se benzinska pumpa nalazi, jer troškovi održavnja pumpe na “auto-putu i u nekom selu nisu isti”.

- Generalno, kada pada promet, a poslednje tri godine on konstantno opada, kompanije teže ka nižim cenamakako bi zadržale promet – kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena gasa gas TNG gorivo vožnja vozači automobili Srbija potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana