Tekst objavljen: 11.08.2013 12:00        


Broj prodatih automobila u Evropi prošle godine pao je na najniži nivo u poslednjih 17 godina, a i u prvoj polovini ove, 2013. prodaja i dalje pada. Mnogi proizvođači su "lovili" kupce spuštajući cene tako da bi zapravo gubili novac, kad bi prodali neko vozilo.

Evo koliko fabrike zarađuju po prodatom automobilu

To se, naravno, nikada nije odnosilo na proizvođače automobila, koji se proizvode za one kojima cena nije važna. Na čelu te lestvice je Porše.

Uglednoj nemačkom proizvođači sportskih četvorotočkaša je u proseku, za svako prodato vozilo ostalo 16.590 evra – i to pre plaćanja poreza i ostalih doprinosa.

Na drugom mestu je Fijatova marka Ferrari-Maserati, kojoj ostane 15.000 evra za svaki auto koji napusti radnju.

Sledi "nemački trio" - Audi (3.821 evra), BMW (3.495 evra) i Mercedes kod kojeg, kada se sabere koliko košta sve što se u automobil ugradi, ostane još "samo" 2.012 evra dobiti.

Sa druge strane, u prvoj polovini 2013. Reno je uz svaki automobil kupcu "poklonio" 457 evra, dok je prošle godine to bio 241 evro, dok je francuski Pežo-Citroen (PSA) smanjio gubitak sa 510 na 349 evra.

Marketing i pozicioniranje na tržištu, presudni su za opstanak proizvođača automobila - i to najbolje pokazuju proizvođači sa Dalekog istoka. Tojota odlično zarađuje na svojim automobilima - čak 1.801 evro po vozilu.

Ne ide loše ni Korejcima, Hjundaiu (1.027 evra) i Kia (911 evra), što je svakako bolje, nego u slučaju Folksvagena (629 evra). U tom koncernu, kojem pripada Škoda, „češki brend“ vredi više nego ostali, jer zarađuje (671 evro).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fabrike fabrika automobila automobilska industrija kupovina automobila prodaja automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana