Tekst objavljen: 05.02.2013 7:46        


Novi automobili u Srbiji imaju sve manje kupaca. Saloni i servisi zvrje prazni, a mnogi trgovci limuzinama ostaju bez posla, jer se zatvaraju auto-kuće. Još nema preciznih podataka, ali procene pokazuju da je ovog januara prodaja čak upola manja nego pre 12 meseci, kada je samo 1.573 četvorotočkaša dobilo vlasnike.

Katanci na salone automobila, prodaja nikad gora

Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila, kaže da tek pristižu podaci od uvoznika, ali da je već sada jasno da je situacija više nego dramatična.

Prošle godine, nove vlasnike dobilo 22.000 vozila. Procene su da će broj prodatih automobila ove godine potonuti na 16.000. Lane je u Srbiji prvi put registrovano oko 120.000 automobila. To znači da je skoro 100.000 polovnjaka našlo put do kupca. Očekuje se da će uskoro država pooštriti kriterijume za uvoz, pa će tako umesto motora sa „evro 3“ standardom moći da se uvoze samo oni sa „evro 4“. To pokazuje da je vreme jeftinih polovnih vozila za nama.
- Januar je zbog mnogo neradnih dana uvek „slabiji“ mesec za nas, ali ovo se graniči sa katastrofom. Mnogobrojni građani, bezrazložno računaju i da će na Sajmu automobila u martu cene biti još niže, pa je i to jedan od razloga slabije posete salonima - kaže Petrović.

Petrović napominje da je na primer u januaru 2008. pre krize, prodato 3.794 automobila i da su sada uvoznici, koji su smanjili marže na minimum, sve oči uprli u državu.

- Tražimo da se isprave neke nelogičnosti, poput linearne eko-takse od 12.000 dinara po toni za sve, jer nije isto da li se neki auto reciklira 80 ili osam odsto. Predlažemo još neke mere, poput vraćanja sistema staro za novo, koji bi važio za sve brendove ne samo za „fijat“ iz Kragujevca i slično - ističe Petrović.

Veliki broj uvoznika i dilera, ovlašćenih servisera, koji je nekako uspevao da se bori sa udarima krize, velikim padom prodaje, ovih dana još jednom „izvodi računicu“. Većina se nada da će martovski Salon automobila u Beogradu malo pospešiti prodaju, ali neki jednostavno „odlaze iz branše“.

Takav slučaj je i sa dva velika prodajna salona i ovlašćena servisa Mazde u Beogradu, koji su, u roku mesec dana, jedan za drugim rešili da bukvalno stave katanac na vrata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  kraguljac 05.02.2013 8:53

  Trgovcima bi bilo bolje da se izbore sa Bankama, za kamate kao u EU koje ne prelaze 6% kod kupovine kola. Bez milion uslova i troškova.

  Novac je roba kao i svaka druga, kad ga niko neće pada mu cena.
  Samo je kod nas obrnuto. Banke ne snižavaju kamatu a nema tražnje,
  Lepo žive sa kamatom i do 36%. Ali to je već tema za neku drugu rubriku.

 2. User image
  Maca 05.02.2013 9:21

  Mera koja bi pomogla je drasticno popravljanje odnosa prema kupcima.
  Navescu samo neke od tuznih primera koje sam dozivela pri kupovini automobila u Srbiji:

  1. ne, ne mozete da imate test voznju jer je direktorka odvezna probni auto na more....mislim, mozete da ga probate tek kada se ona vrati sa letovanja...(Suzuki)
  2. upravo zatvaramo...ali nije vam isteklo rado vreme?...nije, ali ko jos kupuje automobil posle 5 popodne (Kompresor)

  takvi pordavci ne bi prodali ni burek

 3. User image
  Зоран 05.02.2013 11:27

  Затворите салон и идите садите кромпир, гајите краве...
  Што мора држава тј. ја из моје зараде да одвајам за вас.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza Sajam automobila salon automobila novi automobili prodaja automobila kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana