Tekst objavljen: 05.07.2013 12:00        


Da li je guma kvarljiva roba? Da li njene karakteristike iščezavaju nakon što gume neprodate ostanu zaboravljene na rafu u prodavnici? Koliko je važna starost gume pri kupovini? Kada bi prodavci trebalo da povuku gume iz prodaje?

Koliko traju gume i kako im produžiti životni vek

Kao prvo, gume nisu kvarljiva roba, ali je veoma važno u kakvim se uslovima čuvaju. Prodavnice guma moraju održavati određenu temperaturu i paziti da gume ne budu izložene suncu duže vreme. Zato se ne preporučuje kupovina guma koje već nekoliko meseci stoje u izlogu.

A šta je sa protektiranim gumama? Protektiranje guma je proces kojim se iskorišćene gume "oživljavaju" zamenom istrošenog ili oštećenog gazećeg sloja novim. Za ove gume se ne može sa sigurnošću reći rok trajanja, posebno ako se radi totalna obnova u servisu ili kod vulkanizera. Zato uvek treba uzeti u obzir datum proizvodnje.
Gume nemaju rok trajanja. Nigde ne možete naći oznaku "upotrebljivo do". Kada kupujete gume, naravno da ćete se raspitati koje godine je napravljena. To možete i sami videti na bočnoj strani gume. Oznaka DOT predstavlja datum proizvodnje gume.

Niti gde piše, niti će vam bilo koji proizvođač reći koliko gume smeju biti stare. Međutim, često se navodi da guma ne bi trebalo da bude starija od šest godina, od trenutka proizvodnje do momenta kupovine. Stručna mišljenja se razlikuju od zemlje do zemlje.

Proizvođači kažu da bi gume koje su sišle sa fabričke trake trebalo da odstoje najmanje šest meseci da bi se hemijski procesi u njima završili. U sastavu guma nalazi se veliki broj antioksidanasa koji sprečavanju propadanje gume tokom 12 godina.

Na kraju, imajte u vidu da guma počinje da stari tek kada je montirate na vozilo. Posle toga isključivo od vas zavisi koliko će trajati.

Evo zato nekoliko saveta kako da gume na automobilu traju duže

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gume oprezna vožnja vožnja vozači bezbednost automobil

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana