Tekst objavljen: 27.05.2013 16:10        


Da vozači koji već imaju potvrdu o ispravnosti TNG uređaja u vozilu, izdatu na 10 godina, ne moraju ponovo da idu na kontrolni pregled pre isteka tog roka, smatra i Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, koji tvrdi da je lično „obavestio nadležne” o tom stavu.

Novi atest za gasni uređaj ipak (ni)je obavezan

On, međutim, nije umeo da objasni po čijem nalogu u firmama koje rade tehničke preglede vozila od vozača traže da urade kontrolni pregled, uslovljavajući time izdavanje potvrde bez koje nije moguće registrovati automobil.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je "pitanje zbog čega vozači nisu na vreme upoznati s tim promenama. Ne stoje njihove ocene da su građani imali vremena da se obaveste, jer nije mi poznato da iko ujutru kad ide po hleb i mleko kupuje i “Službeni glasnik” kako bi se informisao o promenama zakona. Ako su već izmenili te stvari, trebalo je da naprave i kampanju kojom bi građane na vreme upozorili da moraju da kontrolišu TNG uređaje".
Blicu se, naime, javilo više građana žaleći se da bez tog kontrolnog pregleda, i pored važeće potvrde koja svedoči o ispravnosti TNG uređaja, a izdata je na 10 godina, ne mogu da završe registraciju.

- Naš je stav da oni koji su potvrdu o ispravnosti TNG uređaja dobili do 2008. i koja važi do 2018. godine do tada ne moraju da rade kontrolne preglede. Ko je naredio drugačije, ne znam - kaže Jovanović, i dodaje da je o stavu Agencije obavestio i Ministarstvo saobraćaja, koje je donelo Pravilnik o ispitivanju vozila, i MUP, koji je nadležan za registraciju vozila.

Jovanović dodaje da se atest dobija samo kod prve ugradnje TNG uređaja, a mora da se obnovi u slučaju bilo kakvih prepravki. Provera ispravnosti, međutim, prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju iz 2009. godine, radi se na svakih pet godina.

Upravo Agencija za bezbednost saobraćaja označena je kao glavni inicijator retroaktivne primene zakona, što bi za posledicu imalo to da svi kojima su izdate potvrde o ispravnosti TNG uređaja na 10 godina ponovo moraju da rade preglede i plaćaju i do 6.000 dinara za to.

Jovanović, međutim, demantuje te navode i dodaje da nije istina da Agencija od kontrolnih pregleda dobija po 3.000 dinara.

- Ti pregledi su znatno jeftiniji, a Agencija od njih dobija samo po 300 dinara. A od izdavanja atesta, koje košta 6.000 dinara, dobijamo 3.000 dinara. Ali atest se radi samo jednom - kaže Jovanović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vožnja vozači bezbednost na drumu automobili TNG plin atest Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana