Tekst objavljen: 25.08.2017 11:08        


Da me je neko pitao da li će Kamatica opstati ne bih imao dovoljno petlje da se opkladim da će to biti 5 godina… ali eto, decenija prođe. Danas je Kamatica napunila 10 godina. Svega je tu bilo, i uspona i padova, najčešće finansijskih jer voditi sajt sa beskompromisnom uređivačkom politikom u Srbiji na brdovitom Balkanu zahteva žrtvu, veliku žrtvu. Ono što smatram da je bilo najstabilnije je naš odnos prema čitačima.

 10 Godina Finansijskog portala Kamatica.com

Kamatica je nastala u momentu kada sam shvatio da se prosečan građanin o finansijskim temama može informisati samo iz reklama. Te 2007 godine, bez trunke iskustva u radu sa finansijskim tržištima i sa prosečnim programerskim znanjem napravio sam sajt.

Ubrzo je usledio poziv tadašnjeg Guvernera, gospodina Jelašića koji je shodno svojoj dužnosti imao zadatak da proveri da li smo ispravan izvor informisanja. Nakon njegovog uverenja da je u pitanju, kako ja opisujem tadašnjeg sebe, klinac zanesenjak koji želi da pomogne i informiše građane i da nema ničeg što bi narušilo tržište, usledila je izjava da radim i “njegov deo posla”, da podstičem konkurenciju i edukujem građane i da za svaku aktivnost koja ide u tom pravcu imamo potpunu podršku NBS. Gest koji se nije ponovio sa kasnijim Guvernerima.

I tako je počelo i razvijalo se, ja sam ulagao u kvalitet i vođen tom odlukom nebrojano puta se suočio sa dilemom da li se isplati. A nije se isplatilo, bar ne u finansijskom smislu, isplatilo se samo u poverenju koje smo stekli. Ali poverenjem se ne mogu isplatiti ni plate ni troškovi. Zato je Kamatica bila često pred komisijom u mojoj glavi koja je odlučivala da li nastaviti ili ugasiti sajt. Biznis analiza je jednostavno govorila da sajt treba da se ugasi jer je trošio više nego što je prihodovao. Oglušio sam se o savete koje svima dajem i nisam bio u stanju da ih ja primenim. Ali prošlo je, opstali smo i postali lideri na tržištu. Ako je meriti po struci i broju objava možemo da kažemo da uživamo poverenje velikog broja medija i kolega novinara. Ne postoji mediji, bilo elektronski ili štampani kome se nismo odazvali za komentar. Ovim putem im se svima javno zahvaljujem za poverenje koje kod njih uživamo.

Do danas, sajt je posetilo 10.653.768 posetilaca koji su pregledali 74.519.224 stranica. Odgovorili smo na 4.225 pitanja koja ste nam postavili, pomogli u 230 slučajeva konflikta sa bankama, prosledili mnoge kojima je bila potrebna pravna pomoć na pravu adresu, pomogli smo u 7.522 slučajeva za izbor najboljeg kredita. Nudili smo informaciju i edukaciju ali nikada nismo preuzimali finansijsku odgovornost.

Edukacija ne temu ličnih finansija je nešto što se na ovim prostorima ne smatra bitnim. Pravoslavni duh i socijalističko nasleđe zanemaruju novac. O upravljanju novcima se ne uči ni u kući ni u školi i zato sam često imao izjavu da je lako biti banka u Srbiji jer na nama ovakvima nije teško zaraditi. Danas bih proširio ovu izjavu da je lako biti bilo koja prodavnica u Srbiji ali činjenica da i danas postoje banke koje ne žele da izlistavamo njihove kredite je pokazetelj da naš zadatak nije završen, da je neinformisanost i niska edukovanost građana i dalje “pol pozicija” za prodaju. I zato smatram da je Kamatica danas potrebnija a naša misija deluje ispravnije nego ikad.

Hvala svima vama koji ste nam ukazali poverenje, uputili kritike i tako pomogli da budemo bolji. Obzirom da mi je uzrečica da je prvih 10 godina najteže smatram da smo sada utabali stazu za buduće aktivnosti, postavili temelje koji će izdržati neboder. I zato, očekujte još više od nas i postavite nam veće izazove - spremni smo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    marija 26.08.2017 10:42

    Čestitam vam rodjendan. Godinama već čitam Kamaticu svakodnevno, dragoceni ste.

  2. User image
    Zorica 29.08.2017 12:23

    Pridružjeme se čestitkama. Svaka Vam čast na upornosti i istrajnosti. Samo napred u nove pobede.

  3. User image
    Mira 29.08.2017 14:55

    Samo ću reći...hvala vam što postojite! :)

  4. User image
    gordana 01.09.2017 10:35

    Srećan rođendan !!!
    Želim Vam da i dalje trajete jer su vaše informacije dragocene i što je najvažnije imam potpuno poverenje u Vas

  5. User image
    Milorad 02.09.2017 17:45

    Pratim vas vec duze vremena, Imate puno korisni saveta. Hvala sto postojite.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansije dušan uzelac kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana