Tekst objavljen: 11.05.2017 15:18        


Banke su dužne da izvrše zamenu oštećenih novčanica dinara, dok menjačnice i prodavnice nemaju tu obavezu. Usluga zamene oštećenih novčanica dinara nije propisana i zavisi od poslovne politike banke.

 Kako zameniti oštećene novčanice

U skladu sa odredbama Odluke o upravljanju tokovima gotovine banke dužne da primaju oštećene novčanice, a trgovinske radnje nisu. Kako su nam u NBS rekli: Banke su dužnje da prime novčanice u slučaju da se na zamenu podnese najmanje 51% površine ispravne novčanice i kovani novac koji je usled korišćenja u opticaju, korozije ili fizičkih uticaja promenio neke od svojih fizičkih osobina, a po posebnoj proceduri primaju novčanice za zamenu koje imaju manje od 51% ispravne novčanice, odnosno novčanice obojene upozoravajućom bojom.

U Narodnoj banci kažu: „ako službenik u banci odbije da zameni oštećenu novčanicu, građani ne treba da odustanu od svog zahteva već treba da insistiraju na zameni. Ukoliko i pored toga banka neće da izvrši zamenu oštećenih novčanica, fizičko lice treba da se obrati Narodnoj banci Srbije – Sektoru za poslove kontrole banaka za pomoć. Ako banka ne postupa u skladu sa odredbama ove odluke Narodna banka Srbije preduzima odgovarajuće mere prema banci u skladu sa zakonom kojim se uređuje poslovanje banaka.“

Problem za građane je svakako obezbeđivanje dokaza da je bankarski službenik odbio da zameni novčanicu, a samim tim malo je verovatno da će banke biti kažnjene kada službenik odbije da zameni par novčanica malih apoena. Srećom, ako vam se desi da oštetite veći broj novčanica, možete da budete sigurni da će one biti zamenjene, jer u takvim slučajevima Vi imate motivaciju da, ako zatreba, od banke pisanim putem tražite da Vam zameni novčanice, a takav zahtev ne sme da se odbije. U zahtevu treba da navedete broj novčanice ako postoji i da predajete na zamenu novčanice koje imaju više od 51% površine.

Mi smo odlučili da testiramo da li i kako banke menjaju oštećene novčanice. Novčanicu od sto dinara samo presekli tako da ima više od 51% površine u jednom delu tj. tako da nije neophodno da se novčanica menja po posebnoj proceduri. Od pet banaka u kojima smo probali da zamenimo novčanicu u tri nam je odmah ponuđena zamena novčanice. U samo jednoj banci su nas potpuno odbili, a u jednoj je službenik trvrdio da ne smeju da menjaju novčanice ako nedostaje više od 30% površine. Nakon kraćeg insistiranja ipak nam je na kraju ponuđeno da zamenimo novčanicu uz 4% provizije.

Iz žalbi koje dobijamo može da se zaključi da je većina problema sa odbijanjem službenika da zamene oštećene novčanice vezana za male filijale, ili isturene šaltere pojedinih banaka, jer radnici u njima često i ne znaju proceduru za zamenu novčanica ili ne žele da se bave, iz njihovog ugla, nebitnim poslom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Petar 12.05.2017 13:00

    Kako zameniti ostecene novcanice Eura van Srbije ili kako izneti novac iz zemlje koji je ostecen.Da li treba nekakva potvrda da je novac moj ,da mi kojim slucajem nebi oduzeli novac na granici..

  2. User image
    JOVANA 15.05.2017 10:09

    MOŽEŠ VIDETI OVDE - kamatica - kako zameniti ostecene trane novcanice

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oštećene novčanice banke nbs zamena novčanica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana