EUR 117,60 USD 99,89 CHF 108,80

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 05.08.20. :: 117.5812 rsd

Tekst objavljen: 13.05.2017 11:28        


Zamenu efektivnog stranog novca (oštećene novčanice za neoštećene, metalni za papirni, vanopticajni za opticajni) može se izvršiti kod banaka i ovlašćenih menjača. Oni mogu ali nisu po propsima u obavezi, da izvrše zamenu stranog novca.

 Kako zameniti oštećene strane novčanice

Ukoliko banka prihvati da izvrši zamenu strenih oštećenih novčanica ona mora da se pridržava istih pravila koje važe i pri zameni domaćih apoena. Banke mogu da zamene novčanice ako se podnese najmanje 51% površine ispravne novčanice i kovani novac koji je usled korišćenja u opticaju, korozije ili fizičkih uticaja promenio neke od svojih fizičkih osobina.

Pošto se po posebnoj proceduri primaju novčanice za zamenu koje imaju manje od 51% ispravne novčanice, odnosno novčanice obojene upozoravajućom bojom domaće poslovne bake će po prvilu odbiti da zamene takve novčanice jer je trošak za njih u tom slučaju previsok.

Ipak, građani koji su imali nesreću da poseduju više oštećenih novčanica uvek mogu da ih zamene u Evropskoj uniji po istim pravilima koja važe i u Srbiji za zamenu oštećenih dinarskih novčanica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
oštećene novčanice zamena novčanica evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.2

ostavite komentar