Tekst objavljen: 29.01.2019 10:30        


Među 1.225 komada falsifikovanih stranih novčanica, koliko je tokom prošle godine otkriveno u Srbiji, nalazi se, prvi put, i jedna kineska. Novčanica od sto lažnih juana pojavila se u Nišu. Kako je "Novostima" potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, ovo je prvi slučaj otkrivanja falsifikata kineskog juana u našoj zemlji.

 Lažni juan stigao i do naše zemlje

- Falsifikat je konstatovan Izveštajem o ekspertizi novca koji je izrađen 5. oktobra 2018. Zahtev za ekspertizu novčanice u apoenu od 100 kineskih juana podnelo je fizičko lice preko Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu - ističu u Narodnoj banci Srbije.

Poznato je da se u našoj zemlji falsifikatori najčešće "bave" dinarom, evrom i američkim dolarom. Ređe se otkrivaju falsifikati nemačke marke, britanske funte, švajcarskog franka, australijskog dolara i konvertibilne bosanske marke.

- Veoma retko konstatovali smo i falsifikate ruske rublje i mađarske forinte - preciziraju u NBS.

Nemačka marka se, godinama unazad, redovno nalazi na listi otkrivenih falsifikata u Srbiji, iako od 2002. godine nije zvanično sredstvo plaćanja. Međutim, NBS je i dalje kotira na zvaničnoj kursnoj listi, zajedno sa još 10 nevažećih evropskih valuta (francuski franak, grčka drahma, italijanska lira...) i to zbog potrebe vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama.

I dok u centralnoj banci Nemačke marka može slobodno da se zameni za evro, u našoj zemlji samo dve banke menjaju nekadašnju nemačku valutu, i to za dinare. Upravo se na bankarskim šalterima i otkriva lažni novac.

- Falsifikati su otkriveni, u apoenima od 100 i 200 nemačkih maraka, u Beogradu, Sjenici i Šapcu ukupne vrednosti 600 nemačkih maraka. Misli se na nominalnu vrednost jer falsifikati novca inače nemaju vrednost i oduzimaju se od lica kod kojih se zateknu, bez nadoknade - objašnjavaju u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Beogradu je u tri slučaja otkrivena novčanica od 100 nemačkih maraka u banci prilikom prijema novčanice od klijenta banke na šalteru, novčanica od 100 nemačkih maraka je otkrivena i u Sjenici, takođe u banci prilikom obrade novca, dok je novčanica od 200 nemačkih maraka otkrivena u Šapcu, u banci prilikom prijema novčanice od klijenta banke na šalteru, pokazuju podaci NBS.

DOMAĆA VALUTA

Tri puta više lažnih dinara je otkriveno tokom 2018. godine, u odnosu na strani novac: 3.854 falsifikata domaće valute, naspram 1.225 "tuđih" novčanica, među kojima je čak 1.096 lažnih evra. Sledi 109 komada lažnih dolara, dok se pod grupom "ostalo" nalaze preostale falsifikovane novčanice šest valuta: švajcarskog franka (tri komada), nemačke marke (pet komada), britanske funte (šest komada), australijskog dolara (tri komada), konvertibilne bosanske marke (dva komada) i kineskog juana (jedan komad).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
falsifikovan dinar falsifikovan novac juan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana