Tekst objavljen: 04.01.2017 12:00        


Naša zemlja spada među evropske države koje su umereno bogate vodom. Zatoje važno da steknemo osećaj koliko je štednja vode bitna. Jedno je sigurno: mnogo toga možemo da uradimo po tom pitanju. Voda je potrebna za život pa iako danas ne predstavlja velike troškove u domaćinstvu, to bi se jednom moglo promeniti.

 Ušteda vode: Jednostavnije je nego što mislite

Među najčešće spominjanim merama za uštedu vode su energetski efikasne mašine za pranje suđa i veša, WC kotlić sa dve brzine ispuštanja vode kao i sistemi za prikupljanje kišnice. Ali čak i sa manjim, jednostavnijim i najbitnije besplatnim merama, možemo uštedeti vodu.

1. Naručite vodu ukoliko zaista nameravate da je popijete

Koliko ste puta u kafiću ili restoranu videli punu čašu vode koju su ljudi naručili uz kafu ili sok? Sledeći put kada sednete u kafić, razmislite da li ćete zaista da popijete punu čašu vode koju naručite. U suprotnom zamolite konobara da Vam donese pola čaše vode ili se potpuno uzdržite.

2. Ne prosipajte vodu koju možete iskoristiti za nešto drugo

Za zalivanje biljaka ili bašte nije Vam potrebna sveža voda, iskoristite ono što već imate. Umesto da perete voće i povrće pod mlazom vode, radije stavite voće i povrće u posudu u koju ćete nasuti vodu. Na taj način štedite vodu, a ostatak možete iskoristiti da zalijete biljke. Voda u kojoj ste kuvali povrće ne mora da završi u odvodu, sačuvajte je i iskoristite za pripremu supe od povrća.

3. Pregledajte česme i cevi

Vrlo brzo možemo primetiti kada česme u domaćinstvu ne rade kako treba ili ukoliko šlauf na nekom mestu pušta vodu. Često ovakve sitne stvari gubimo iz vida, naročito ukoliko se kvar nalazi u dvorištu. Redovno kontrolišite da li su cevi, česme i šlaufi u ispravnom stanju, jer većina problema se može rešiti izolir trakom.

4. Koristite istu čašu vode

U toku dana popijemo nekoliko čaša vode. Umesto da odmah korišćenu čašu vode odložite u mašinu za posuđe, ostavite je sa strane i iskoristite je više puta. To znači da ćete imati manje posuđa koje treba oprati i da će mašina manje raditi.

5. Zatvorite vodu

Svi već znamo da tuširanje troši manje vodi u odnosu na kupanje. Isto tako, potrebno je da voda bude zatvorena dok nanosimo šampon ili sapun na ruke dok ih peremo. Zatvorite vodu da ne teče uzalud.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ušteda voda ušteda vode

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana