Tekst objavljen: 20.12.2015 13:02        


Dolazi zima, period kada trošimo više struje nego inače, a samim tim nam stižu i veći računi. Međutim, uz pomoć ovih trikova, vaš račun za struju će sasvim sigurno biti manji.

10 saveta kako da imate manji račun za struju

Na potrošnji klima-uređaja možete uštedeti tako što smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stepenu možete uštedeti oko tri odsto struje. Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje struje. Takođe, ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta pre kraja, jer će se hrana kuvati ili peći još neko vreme dok se uređaj hladi. Veliki potrošači su i frižider i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost da isključite uređaj, ali uštedećete ako malo smanjite temperaturu hlađenja. Struju možete uštedeti i ako smanjite količinu robe koju peglate, iako to ne znači da morate da izlazite izgužvani. I pokušajte da odolite peglanju peškira, posteljine, kuhinjskih krpa...Takođe, zamenite obične sijalice štedljivim ili LED sijalicama jer one troše do 80 odsto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih.

1. Planirajte
Kad god možete, obroke kuvajte na veliko, za dva-tri dana. Nije ista potrošnja struje ako uključujete šporet svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput nedeljno.

2. Isključite iz utičnice
Ne ostavljajte uređaje na čekanju nego ih isključite iz utičnica. Na primer, TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen. Oko šest odsto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u stend-baj funkciji.

3. Pazite na temperaturu
Pazite da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovn morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

4. Frižider na hladno
Stavite frižider na što hladnije mestu u kući. Ove uređaje ne izlažite sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije, jer svaki stepen manje smanjuje potrošnju struje i do šest odsto.

5. Veš-mašinu priključite na toplu vodu
Ako je moguće, veš-mašinu priključite na dovod tople vode, a ne hladne, jer najviše struje veš-mašina i mašina za pranje sudova potroše upravo na zagrevanje vode.

6. Pazite na veličinu posuđa
Veličinu posude prilagodite količini hrane koju kuvate. Ako malo hrane stavite u preveliku posudu ,potrošićete previše energije.

7. Izbegavajte "stend-baj" režim rada
Ako je moguće, električne uređaje nemojte držati u "stend-baj" načinu rada (najčešće crvena lampica) jer se tako potroši i do osam odsto električne energije godišnje.

8. Isključujte računare kad ih ne koristite
Kada ne koristite računar obavezno ga uisključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

9. Ne ostavljajte punjače uključene
Neki punjači za mobilne telefone, foto-aparate, računare... nastavljaju da troše električnu energiju i nakon što ih odvojite od uređaja koji ste punili. Zato ih obavezno isključite iz utičnice kad ih ne koristite.

10. Kraće se tuširajte
Vreme tuširanja skratite na ispod pet minuta. Izbegavajte i kupanje u kadi, jer tuširanjem ćete trošiti upola manje struje i vode nego kupanjem

1 komentar

  1. User image
    Dr 20.12.2015 14:04

    Dajte vi nama 10 saveta kako da imamo više para..
    A struja nije skupa, nego smo mi sirotinja od zemlje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
struja račun za struju manji račun za struju zima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana