Zvanični kurs Evra za dan 21.09.21. :: 117.5685 rsd
Tekst objavljen: 21.09.2017 10:57        


Milan i Nada Đupovac, mladi bračni par iz Šapca, odlučili su da se iz centra grada presele u naselje Jevremovac gde grade neobičan dom.

120 kvadrata za 20.000 evra

Oni već mesecima grade kuću od balirane slame i to čine sami, iako nemaju iskustva sa građevinom. Očekuju da će se u novi dom koji će biti energetski štedljivi useliti pre zime, a kuća od 120 kvadrata koštaće ih oko 20.000 evra.

Nada Đupovac od aprila, kada su počeli da grade kuću, gotovo da ne silazi sa merdevina. U apoteci gde radi teško da je držala nešto teže od kese pune lekova, dok ovde sa lakoćom gura kolica napunjena ilovačom, pravi masu za gletovanje, malteriše zidove.

Sve bočne zidove Milan je sam popunio balama slame. Za celu kuću utrošili su oko 300 bala, a i sav materijal je iz prirode - zemlja, glina, slama, pleva i voda. Glavni alat su im ruke.

- Radimo onako kako su naši stari radili pre sto godina. Umesto maltera, mešamo ilovaču sa slamom ili plevom, u zavisnosti od toga da li nanosimo grublji ili finiji sloj. Za to je potrebna snaga, da se blato dobro utrlja. Od toga će zavisiti stabilnost nešeg budućeg doma - objašnjava Milan Đupovac.

On je profesor fizičkog pa kaže da tu snagu ima, a rad na kući pojačao mu je kondiciju. U stopu ga prati supruga Nada koja ovako težak fizički posao nije do sada radila, ali joj je motiv želja da žive u skladu sa prirodom.

- Teško jeste, ali kad znamo šta ćemo na kraju imati, ništa nije toliko teško. Čak i ovaj fizički rad povremeno prija - kaže Nada.

Oni su sedam godina živeli u centru grada, a sada su odlučili da se sa troje dece presele u objekat od prirodnih materijala. Međutim, njihov sin Žarko koji ima šest godina, nije baš najsigurniji zbog čega njegovi roditelji grade kući od slame.

- On kaže da će doći vuk i oduvati kuću od slame. Mila i Marko su još mlađi, pa im je još teže objasniti. Međutim, mi znamo da je to za njih odlično. Živeće u skladu sa prirodom. Ovde imaju i dvorište, tako da će moći i da se igraju. Želimo im zdravo detinjstvo - objašnjava Nada.

Đupovci kažu da njihovu kuću, iako je od slame, ne može oduvati ni najjača oluja, niti pomeriti zemljotres. Zimi se lako greje, a leti hladi bez klime. Već su napravili "raketnu" peć. Na krov će postaviti solarne panele, a hladna voda im stiže iz bunara.

- Ideja je bila moja, ali smo zajedno na internetu gledali kako se gradi kuća od slame. Bilo nam je važno da bude od prirodnih materijala koje smo pronašli u krugu od 50 kilometara - objašnjava Nada.

Ne postoji opasnost od požara, objašnjavaju domaćini. Jedina pretnja može da bude vlaga, ali se to rešava izolacijom. Važno je da temelji budu dobri, da joj ni zemljotres ne može ništa.

Barsko bilje i kamenje prerađuju vodu

Krov od trske debljine 30 centimetara ne zadržava vodu, a jedino su za njega angažovali majstore. Sve ostalo je u njihovim rukama. Nada i Milan kažu da će ispred kuće biti bazen u kom će se prerađivati otpadna voda iz kuhinje i izlaziće tehnički ispravna. Za to će biti zaduženo barsko bilje i različite frakcije kamenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izgradnja kuće eko kuća kuća od slame

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana