Tekst objavljen: 05.11.2013 11:15        


Tema dozvoljenog minusa, čekova i kreditnih kartica kao izvora lako dostupnog, a nezarađenog novca, je uvek aktuelna. Jer upravo su čekovi i dozvoljeni minus uvek u kategoriji najtraženijih proizvoda. Međutim ovde nekako svi zaboravljamo tzv. nedozvoljeni minus, onaj proizvod koji banke uvek najskuplje naplaćuju.

A šta da radite kada odete u nedozvoljeni minus

Naime, nedozvoljeni minus je proizvod koji je za banke najisplativiji, jer su kamate najveće, a za građane je najgori mogući scenario koji može da se desi.

Naime, tada smo blokirani po svim osnovima. Nemamo više novca na računu, debitna kartica nam ne radi, a i kreditna kartica se odmah blokira. Eventualni spas u ovakvoj situaciji je poneki neispisani ček, ali to nije rešenje problema.

Nedozvoljeni minus je usluga za koju ćemo platiti penale po veoma visokoj ceni i uz to ćemo imati i dugoročnije posledice. Kamate na nedozvoljeni minus se kreću od 30 odsto do neverovatnih 80 odsto na godišnjem nivou.

Ako vam ove brojke nisu dovoljna kazna sami po sebi, treba znati da je i nedozvoljeni minus kategorija koja se prijavljuje Kreditnom birou. A kad se naš dug prijavi Kreditnom birou, onda je i više nego očigledno da smo u problemu –u prevodu – banke nam polako, ali sigurno, zatvaraju vrata pred nosom, jer mi smo ona kategorija klijenata koju ne žele – neuredni dužnici.

A status dužnika će nam biti velika prepreka ako budemo podneli neki zahtev za kredit ili opet zahtev za dozvoljeni minus.

U međuvremenu, svaki put kad uđemo u banku i recimo zatražimo da nam na kašičicu izda jedan ili dva čeka, tek da preživimo, dobićemo jedno veliko NE. I brojaće se svaki dan koji provedemo u nedozvoljenom minusu i sabiraće se iznosi kamate koje moramo da platimo za korišćenje ovog proizvoda.



 A ako taj iznos kamate premaši gornji limit kamate zbog koje banke i progledaju kroz prste, više nećemo ostvariti pravo na dozvoljeni minus u narednih 12 meseci. Pa čak i ako izbegnemo prijavu Kreditnom birou.

Jer, ono što je većini građana nepoznato je da banke redovno prate visinu primanja klijenata koji imaju dozvoljeni minus i usklađuju ga periodično. Na isti ovaj način se sabira obračunata kamata u periodu od prethodnih 12 meseci na nedozvoljeni minus i prilikom ukslađivanja ili odobravanja novog ova kamata može biti stop rampa.

Iako je za većinu preživljavanje bez minusa, kartica i čekova postalo nemoguće, treba biti vrlo oprezan! Jer najmanja nepažnja kada su u pitanju finansije uvek košta. A upravo kombinacija dozvoljenog minusa, čekova i kreditnih kartica je siguran put ka tome.

Puštanje čekova na 200 dana za kupovinu hrane i kućnih potrepština, slatka zadovoljstva (koja sebi inače ne možemo priuštiti) "iseckana" na beskonačno mnogo rata putem kreditne kartice i keš koji leži i čeka da ga povučemo iz dozvoljenog minusa nam nažalost neće doniti ništa dobro. Jer imamo samo jedan vrlo nefleksibilan tekući račun koji svakog meseca primi uvek isti iznos uplate po osnovu zarade. I najčešće taj iznos ne može da pokrije naše apetite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    ninanana 26.02.2014 12:40

    Sve Banke treba da smanje kamate na dozvoljeni minus mladima, koji se kuce, imaju maloletnu decu i skoluju decu na 15 % godisnje! Onima koji primaju nenormalno visoka primanja preko 2000 eur, oporezovati sa PDV od 20%, a primanja na osnovu clanstva u raznim UO sa 50%. Tako bi se brzo napunio budzet! Potrebna hitna reforma raspodele sredstava za plate u drzavnoj administraciji: minitarstva i ostaloi!

  2. User image
    tralala 12.02.2015 18:31

    I sta ako ja odem u minus 200din jer su mi skinuli za odrzavanje racuna a nemam primanja?? Ako je ta kamata 80%, koliko cu tacno morati da platim da bih izasla iz minusa??

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica dozvoljeni minus kamate na minus nedozvoljeni minus klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke banke prezaduženost zaduženje zaduženost čekovi kartice tekući račun tekući računi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana