Zvanični kurs Evra za dan 25.01.21. :: 117.5918 rsd
Tekst objavljen: 13.09.2019 10:25        


Narodna banka Srbije (NBS) nedavno je odbila da odobri aneks ugovora o zajmu između jedne srpske firme i strane banke koji sadrži takozvanu „zero-floor Euribor" klauzulu, koja garantuje da neće biti negativne kamatne stope na kredit

Advokati tvrde: "NBS se meša u ugovore o zajmu sa stranim bankama"

Euribor je evropska međubankarska kamatna stopa, i njegova visina utiče na visinu kamate na zajmove. „Zero-floor Euribor" klauzula znači da će ugovorne strane obračunavati Euribor kao da je njegova vrednost nula ukoliko bude negativan.

Kako se navodi, jedna kompanija iz Srbije i inostrana banka potpisali su aneks ugovora sa takvom klauzulom, ali NBS je zauzela stav da je ta klauzula suprotna domaćem zakonodavstvu.

Međutim, ovakvoj interpretaciji srpskog ugovornog prava može se prigovoriti dosta toga, navodi se u tekstu koji potpisuje Tijana Kojović iz advokatske kancelarije BDK Partners.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Propisi Srbije nalažu da svaki prekogranični zajam, uključujući aneks na ugovor o zajmu, mora biti prijavljen od strane dužnika iz Srbije NBS-u, koja mora da stavi pečat na kreditni izveštaj.

Centralna banka nije nadležna po zakonu da pregleda sadržaj ugovora o zajmu, ali u praksi NBS se redovno meša u sadržaj ovih ugovora nakon što joj budu prijavljeni, navodi se u tekstu.

„Ona (NBS) uslovljava pečatiranje kreditnog izveštaja tako što traži od poverioca da unese različite izmene u ugovor o zajmu koji je već potpisan", piše u tekstu.

Kako se navodi, ova praksa nije u skladu sa zakonom i frustrira dužnike i poverioce jer ne mogu znati da li će moći da sprovedu transakcije koje su dogovorili.

Strana koja pozajmljuje nema izbora osim da pristane na zahteve NBS ako žele da koriste pozajmljena sredstva.

„Nijedna zakonska odredba, sudska presuda ili relevantno pravno mišljenje ne podržava stav NBS da ’zero-floor Euribor’ nije u skladu sa srpskim ugovornim pravom", navodi se u tekstu.

2 komentara

  1. User image
    Zorka 13.09.2019 12:28

    Mislim da je tekst advokatske kancelarije jednostran,jer uopšte ne ulazi u nekoliko članova Zakona o NBS. Tu se apsolutno može videti zašto se NBS navodno meša u ugovore zajmoprimca i strane banke,odnosno da NBS koristi svoja ovlašćenja da u "korenu" spreči moguće zloupotrebe,kojih je bilo u ogromnom postotku dok se NBS nije "mešao",ali ne samo po pitanju EURIBOR-a...

  2. User image
    Milan 14.09.2019 15:42

    Nije mi jasno zašto NBS brani da se uzme povoljniji kredit iz inostranstva? NBS uvek više štiti banke nego klijente. Umesto da pusti zdravu konkurenciju NBS Bankama pravi prostor za ekstra zaradu. I tako umesto da imamo medjunarodno konkurentnu privredu mi ne možemo da se iskobeljamo od lokalnih reketaša.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tijana kojović bdk partners zero-floor euribor Narodna banka Srbije euribor zajam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana