Tekst objavljen: 09.03.2018 9:31        


Narodna banka Srbije nije dala „zeleno svetlo” AIK banci za preuzimanje slovenačke Gorenjske banke, izveštava agencija STA.

AIK banka bez dozvole NBS za preuzimanje Gorenjske

Slovenačka agencija navodi da je tu informaciju dobila u centralnoj banci Srbije.

To znači da AIK banka, koja već ima blizu 21 odsto vlasničkog udela u banci u Kranju, neće moći da kupi još 37,6 vlasničkog udela o čemu se dogovorila sa najvećim vlasnikom Gorenjske banke, kompanijom „Sava”.

STA podseća da je saglasnost slovenačke centralne banke da AIK banka poveća svoj vlasnički udeo na preko 50 procenata istekla krajem februara.

Shodno odluci akcionara „Save”, AIK banka ima rok do 16. marta da obezbedi sva neophodna odobrenja, što je sada malo verovatno, ocenjuje slovenačka agencija.

Na pitanje šta će biti naredni koraci, iz slovenačkog Suverenog Holdinga, koji je zajedno sa državnim fondom KAD najveći vlasnik „Save”, odgovorili su da ne mogu to da komentarišu.

AIK banka je 2016. godine dobila odobrenje Narodne banke Srbije za preuzimanje Gorenjske, ali je kasnije ta saglasnost povučena zbog „nepravilnosti u poslovanju”.

U obnovljenoj proceduri, saglasnost je ponovo odbijena jer je, prema informativnom portalu Siol, centralna banka Srbije utvrdila neregularnosti koje bi mogle da predstavljaju rizik za srpski finansijski sistem, dodaje sloveančka agencija.

Sa 20,99 procenata udela u Gorenjskoj, AIK banka je drugi najveći pojedinačni vlasnik banke u Kranju posle „Save”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aik banka Gorenjska banka preuzimanje banke nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana