Tekst objavljen: 04.02.2018 17:27        


NBS ukinula saglasnost AIK banci za preuzimanje slovenačke banke. Narodna banka povukla saglasnost iz 2016. godine kako bi zaštitila domaću banku.

AIK ostao bez dozvole za kupovinu Gorenjske Banke

AIK banka ne može da postane većinski vlasnik slovenačke Gorenjske banke, jer za to više nema dozvolu Narodne banke Srbije. Kako je "Novostima" potvrđeno u NBS, AIK banka je saglasnost za kupovinu akcija dobila sredinom 2016. godine, ali joj je, zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju, ova saglasnost u međuvremenu ukinuta.

PONOVO DA ZATRAŽE

Imajući u vidu sve relevantne pokazatelje poslovanja, u skladu sa svojim nadležnostima, Narodna banka Srbije je preduzela i preduzima odgovarajuće mere. Eventualna nova saglasnost podrazumevala bi ponovno apliciranje AIK banke, pri čemu bi NBS, kao i do sada, cenila formalnu i suštinsku ispunjenost svih uslova koje zakon predviđa - ističu u NBS.


- Za sticanje udela u drugoj finansijskoj instituciji do propisanih granica, uključujući i sticanje finansijskih institucija u drugim državama, neophodna je saglasnost NBS, koja je uslovljena pozitivnom ocenom ispunjenosti svih propisanih uslova - rečeno je "Novostima" u centralnoj banci.

- NBS je, ceneći ispunjenost tih uslova u datom momentu, u skladu sa svojim nadležnostima, sredinom 2016. godine dala prethodnu saglasnost AIK banci za sticanje 100 odsto učešća u Gorenjskoj banci i po tom osnovu AIK banka je u međuvremenu stekla 20,99 odsto vlasništva.

U NBS ističu da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, centralna banka kontinuirano kontroliše bonitet i zakonitost poslovanja banaka sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja i detaljno prati sve faktore koji mogu uticati na finansijski položaj banaka u domaćem finansijskom sektoru.

- U okviru svojih nadležnosti i uobičajenih kontrolnih aktivnosti NBS je utvrdila nepravilnosti u poslovanju AIK banke - ističu u Narodnoj banci.

- Na osnovu saznanja o tim novim činjenicama u odnosu na momenat davanja prethodne saglasnosti, ali i imajući u vidu da sticanje podređenog društva, a pogotovo na tržištu izvan nadležnosti NBS, može doprineti rastu izloženosti riziku i potencijalno ugroziti finansijski položaj banke, NBS je ocenila da više nisu ispunjeni potrebni uslovi. Zato je u skladu sa svojim nadležnostima preduzela neophodne mere prema AIK banci i ukinula prethodno datu saglasnost toj banci, i samim tim AIK banka više nema saglasnost za dalje sticanje akcija Gorenjske banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    zoki 31.01.2018 12:27

    sto ne pisete kako je Kostic opljackao sitne akcionare Aik banke?

  2. User image
    nenad 31.01.2018 18:01

    Oh, da je samo Aik banka. Bilo je tu i drugih pljacki- TE-TO.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije aik banka Gorenjska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana