Tekst objavljen: 24.03.2023 13:40        


Više evropskih banaka bilo je u gubitku

Akcije Dojče banke jutros pale 10%

Evropska berza je jutros doživela pad vrednosti indeksa, pošto je centralna banka Engleske povećala kamatnu stopu za 25 baznih poena, odnosno 4,25 odsto.

U toj zemlji je, naime, ponovo skočila stopa inflacije.

Sa druge strane, Švajcarska centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, nakon objave FED-a da će povećati svoju kamatnu stopu za 25 baznih poena, prenosi CNBC.

Američke akcije su zaustavile oscilacije na berzi, nakon objave Centralne banke Amerike o kretanju kamatne stope, što je uticalo i na evropske akcije - da budu niže tokom trgovanja u četvrtak.

Ali, goruća vest je i dešavanje u Dojče banci.

Akcije Dojče banke su oslabile, i to za 10 procenata, a kreditni svopovi nemačkog zajmodavca su porasli, usred šire zabrinutosti za stabilnost bankarskog sektora. Takođe su skočili troškovi osiguranja duga Dojče banke, pošto su petogodišnji kreditni svopovi povećani za 24 bazna poena - na 193 bazna poena danas ujutro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Više evropskih banaka bilo je u gubitku, uprkos uveravanjima raznih zagovornika da je "sistem stabilan". Investiciona banka Sitigrup je ove sedmice smanjila rejting evropskog bankarskog sektora, navodećiefekte kontinuiranog pooštravanja monetarne politike.

Podsećamo i na izjavu šefice te banke, kako "imaju puno poverenje u bankarski sistem".

Globalno tržišta su, takođe, razmatrala najnovije komentare američke ministarke za finansije, Dženet Jelen, koja je 23. marta izjavila da bihitne mere, korišćene za podršku banaka Signature i SVB, mogle ponovo biti primenjene, usled nestabilnosti drugih banka u SAD-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarska kriza krah banke vesti sa berze Dojče banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana