Tekst objavljen: 01.03.2022 14:45        


Agroindustrijsko komercijalna banka (AIK Banka) zaključila je juče ugovor sa Narodnom bankom Srbije (NBS) o sticanju akcija Sberbank Srbija po osnovu kojih će steći 100 odsto vlasništva u toj finansijskoj instituciji. Ovom promenom Sberbank Srbija prestaje da bude deo bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe iz Beča, i postaje deo domaće bankarske grupe

Akcije Sberbanke od danas u vlasništvu AIK banke


Imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, NBS je prethodno donela rešenje čime joj je omogućena neposredna prodaja akcija.

Kako se navodi u saopštenju NBS širenjem poslovanja i kombinacijom modela poslovanja, banke će biti u mogućnosti da ponude još kvalitetnije usluge svojim klijentima, a AIK Banka ovim sticanjem povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u zemlji.

Transakcija prebacivanja akcija Sberbanke u vlasništvo AIK banke realizovaće se danas.

Narodna banka Srbije ističe da je Sberbanka visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu, a prodajom banke klijenti Sberbanke postaju deo "jake domaće bankarske grupe", dodaje se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Evropska centralna banka (ECB) je, ocenivši stanje evropskog ogranka Sberbanke kao "propadanje ili verovatno propadanje" (failing or likely to fail), saopštila da ovom ogranku Sberbanke i podružnicima u Sloveniji i Hrvatskoj preti bankrot zbog povlačenja depozita iz ovih banaka nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prebacivanje akcija Sberbank Srbija aik banka aik banka kupila sberbank Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana