Tekst objavljen: 26.05.2017 16:06        


Banka je dužna da primi oštećeni novac čak iako nedostaje više od 50 posto površine. Banke su dužne da vam zamene oštećene i pohabane dinarske novčanice, međutim za pocepane evre moraćete da putujete u neku od zemalja Evropske unije, pošto zakon ne obavezuje bankare da građanima pružaju ovakvu vrstu usluga.

Ako imate pocepane evre, moraćete van zemlje po nove

Dakle ukoliko vam se u novčaniku nađe pohabani ili oštećeni dinari dovoljno je da samo svratite u najbližu banku i na blagajni zamenite staro za novo, a oštećeni srpski novac zameniće vam bez problema i u Upravi za trezor.

Banka je dužna da primi oštećeni novac čak iako nedostaje više od 50 posto površine, ali je u tom slučaju donosilac dužan da da da izjavu kako je došao u posed takve novčanice, kako je došlo do oštećenja kao i šta je sa ostalim delovima.

Za razliku od većine poslovnih banaka koje za zamenu uzimaju proviziju od dva do 5 posto, NNS ne naplaćuje ništa.

U slučaju da građani ne pronađu banku ili menjačnicu koja bi htela da im zameni oštećeni strani novac, ili jednostavno ne pristaju na proviziju, imaju mogućnost da zamenu novčanice obave kod centralne banke emitenta novčanica ( u slučaju evra neka od centralnh banaka Evropske unije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oštećene novčanice evro zamena novčanica banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana