Tekst objavljen: 20.08.2021 12:40        


U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, već sada, ovog trenutka možete da krenete po svoj novac u "Poštu". I nije u pitanju stotinak dinara i manje, koliko nam kompanije čije akcije posedujemo, isplaćuju u ovo vreme, već je reč o tačno 4.760 dinara!

Ako niste prodali akcije, danas možete u pošti da podignete 4.760 dinara


Toliko su nam, naime, kompanije NiS, Aerodrom i Telekom, tokom prethodnih nekoliko godina, i isplatile po osnovu akcija koje smo dobili od države. I sve to nam je leglo na namenske račune u "Pošti", neretko i na račune u drugoj banci, ukoliko su građani i imali takav zahtev.

Ukupno je bilo 24 isplate - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u junu 2020. Nova je najavljena za 31. avgust kada ćemo od NIS - za pet akcija dobiti oko 26 dinara.

I ono što je još možda važnije, ukoliko danas ili neki drugi dan podignete svojih 4.760 dinara, vama ostaju akcije i mogućnost da i narednih godina dobijate novac od dividende. Praktično, podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u budućnosti.

Kako podići novac?

Novac od dividende, najplastičnije objašnjeno, jednostavnije je podići nego platiti račun. Sve što je potrebno jeste da na šalteru u "Pošti i tražite da podignete novac od dividende po osnovu besplatnih akcija. Jedini dokument koji treba da imate jeste lična karta.

Danas, inače, posedujemo akcije tri kompanije - po pet akcija NIS i jednu akciju Aerodroma. Posedujemo i akcije Telekoma, ali njima ne možemo trgovati na berzi, što znači da ih ne možemo prodati, kao što je slučaj sa prethodno dve pomenute kompanije.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi vredi 614 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.100 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.080 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a o tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

Važno je znati da u slučaju da prodate deonice gubite pravo i na dividendu i na akcije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije besplatne akcije pošta srbije aerodrom Telekom Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana