EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.08.20. :: 117.5720 rsd

Tekst objavljen: 17.04.2018 15:58        


Cene goriva na domaćim pumpama poslednjih dana nešto su više, pa je litar bezolovnog benzina sada oko 146 dinara, dok za litar evrodizela treba oko 155 dinara.

Ako ste sipali benzin danas, onda znate

Cene su povećane poslednjih nedelju dana, ali razlog nije rast cene sirove nafte, koji je prošle nedelje bio vidljiv, već povećanje akciza na derivate nafte. Naime, akcize na benzin više su za 1,60 dinara, a na dizel 1,64 dinara po litru.

Tako je sada akciza na benzin 54,94 dinara umesto dosadašnjih 53,34 dinara, dok je akciza na dizel gorivo povećana s 54,86 na 56,50 dinara po litru.

Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, akcize na gorivo povećaene su u drugoj polovini marta, a to se sada manifestovalo na cene goriva u maloprodaji.

"Poslednjih nekoliko dana gorivo na benzinskim pumpama u Srbiji je poskupelo, a na to je u najvećoj meri uticao rast akciza jer je po tom osnovu", kaže Mićović. Trošak je, kada se obračuna i porez na dodatu vrednost, sada uvećan za nešto manje od dva dinara po litru.

Dakle, na cene goriva u Srbiji za sada nije uticalo poskupljenje nafte na svetskom tržištu, a slično je bilo i na tržištima u regionu. Da li će trenutna situacija vezana za cenu nafte jer crno zlato na svetskim berzama, a zbog situacije u Siriji, beleži rast, uticati na dalji rast cene sirove nafte, sada je veoma teško reći, piše Dnevnik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rast cene goriva cena goriva pumpe u srbiji pumpe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana