Tekst objavljen: 18.01.2016 15:00        


Cena nafte tipa "brent" survala se danas u jednom trenutku u azijskom trgovanju na ispod 28 dolara za barel prvi put u više od 12 godina, zbog strahovanja da će se situacija sa preobilnom ponudom pogoršati pošto su zapadne sile ukinule sankcije Iranu, i dozvolile Teheranu da obnovi izvoz "crnog zlata". 

Alarmantan pad nafte posle ukidanja sankcija Iranu

Gotovo pola miliona barela dnevno iranske nafte bi moglo da "preplavi" ionako prezasićeno globalno tržište, nakon što su američki i evropski lideri minulog vikenda ukinuli embargo Teheranu, koji je uveden zbog iranskog razvoja nuklearnog programa, prenosi agencija Frans pres.

Ta vest je dovela do rasprodaje "crnog zlata", čija je cena od sredine 2014. godine pala za oko tri četvrtine zbog prekomernih globalnih zaliha, rekordnog nivoa proizvodnje, slabe tražnje i usporavanja globalne ekonomije.

Cena "brenta" za isporuke u martu najpre je jutros pala na 27,67 dolara, što je za 4,4 odsto niže u odnosu na cenu sa kraja prošle nedelje, da bi se nešto kasnije oporavila na nivo koji iznad 28 dolara, preciznije na 28,44 dolara. Poslednji put je cena "brenta" bila ispod 28 dolara u novembru 2003. godine.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu pala je za 41 cent, na 29,01 dolar.
"Ovakav pad je posledica ukidanja zapadnih sankcija Iranu, što znači da će uslediti dodatna prezasićenost tržišta naftom sa povratkom iranskog izvoza", izjavio je analitičar kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

SAD i Evropska unija su donele odluku o ukidanju sankcija Iranu, nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila da je zvanični Teheran sproveo ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti kako je to zahtevano sporazumom postignutim sa velikim silama u julu prošle godine.

Iako će se iranska nafta brzo vratiti na tržištu, potrebno je da, prema rečima glavnog ekonomiste kompanije "CMC Marketsa" Rika Spunera, dobavljači pronađu kupce.

"Iran zaista ima velike zalihe nafte u ovom trenutku. Potrebno je međutim da se pronađu kupci i to je jedno od ključnih pitanja", izjavio je Spuner.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
drastičan pad cene nafte američka nafta pad cene nafte zalihe nafte iran cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana