Tekst objavljen: 14.01.2016 12:12        


Nafta tipa "brent" ponovo je ispod 30 dolara za barel, pošto su cene u azijskom trgovanju danas oslabile zbog rasta zaliha tog energenta u SAD, produžavajući agoniju u pogledu prezasićenosti globalne ponude. 

Američke zalihe "miniraju" cene nafte

Nade da će "slobodan pad" cena nafte biti zaustavljen poljuljane su nakon najnovijeg izveštaja iz SAD, koji je pokazao da su američke zalihe "crnog zlata" uvećane za još 200.000 barela u sedmici zaključno sa 8. januarom, izveštava agencija Frans pres.

Još je značajniji podatak u izveštaju Američke uprave za energetske informacije (EIA) da su zalihe benzina skočile za 8,2 miliona barela, a zalihe destilata za 6,1 milion barela, što ukazuje na vrlo usporenu potrošnju u SAD, vodećem svetskom potrošaču nafte.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru poskupela je 12 centi, na 30,60 dolara, dok je sirova nafta "brent" za februarske isporuke pala 41 cent, na 29,90 dolara za barel u jutrošnjem trgovanju u Aziji.

EIA je smanjila svoju prognozu globalne tražnje za naftom na 95,19 miliona barela dnevno u ovoj godini sa 95,22 milona barela, koliko je predviđala u decembru, a istovremeno je podigla procenu globalne proizvodnje.

"Cene nafte su nastavile silazni trend ove nedelje usled nesmanjene zabrinutosti zbog prevelike globalne ponude", kaže za AFP šef azijsko-pacifičkog odeljenja za naftu i gas konsultantske kuće "Ernst||Jang" (EY), Sandživ Gupta.

Cene nafte "neće se značajno oporaviti u ovoj godini zbog prezasićenosti ponude", ocenjuje tržišni strateg kompanije "IG markets" u Singapuru, Bernard Ou.

Kako ističe, EIA u izveštaju očekuje da će ponuda i dalje nadmašivati tražnju u ovoj godini, dok će zalihe nastaviti da rastu pre nego što dođe do uravnoteženja iduće godine.

"Kao rezultat toga, cene nafte bi trebalo i dalje da ostanu niske, a njihov oporavak se očekuje tek u trećem kvartalu 2017. godine", naveo je on u tržišnom komentaru.

Tržište će budno pratiti podatke o kineskom bruto domaćem proizvodu, čija se objava, kako kaže Sandživ Gupta, očekuje početkom sledeće sedmice.

Kina, druga najveća ekonomija sveta i vodeći potrošač energije, suočava se sa slabljenjem ekonomskog rasta, a od nedavno trpi i previranja na svojoj berzi.

Najavljeni povratak iranske nafte na tržište, nakon što Teheran ispuni uslove iz nuklearnog sporazuma koji je postigao sa velikim silama, takođe utiče na tržišno raspoloženje. Teheran je saopštio da očekuje da će u potpunosti primeniti uslove iz pomenutog sporazuma do nedelje, 17. januara, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi svetske zalihe nafte američke zalihe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana