Tekst objavljen: 31.08.2015 12:24        


Administracija američkog predsednika Baraka Obame počela je da priprema uvođenje ekonomskih sankcija kineskim kompanijama koje su umešane u hakerske napade na američke organizacije, piše "Washington Post".

Amerika sprema sankcije Kini

Američki dnevnik navodi da se paket sankcija sprema za "one kineske kompanije i privatna lica koje imaju korist od sajber krađe američkih trgovinskih tajni".

Očekuje se da odluka bude donesena u naredne dve nedelje, prenosi Sputnjik.
"Uvođenje ovakvih sankcija biće ozbiljno intenziviranje javnog odgovora od strane američke administracije na porast talasa sajber ekonomske špijunaže koju su inicirali kineski hakeri koji, kako kažu američki zvaničnici, kradu sve - od projekata nuklearnih stanica do poverljivih podataka energetskih kompanija“, precizira američki dnevnik.

"Washington Post" navodi da će "svaka slična akcija biti posebno osetljiva za odnose između dve najveće ekonomije u svetu“ pošto između Vašingtona i Pekinga "već postoji napetost" po jednom broju pitanja, uključujući situaciju u Južno-kineskom moru i napore Kine da devalvira nacionalne valute u pozadini nedavnih potresa na tržištu.

SAD su više puta javno optuživale Kinu i Rusiju da su "glavne sajber pretnje", pošto su u novembru 2011. godine saopštili da hakeri iz dve države najaktivnije pokušavaju da proniknu u zaštićene servere gde se čuvaju američke ekonomske i vojne informacije.

Kina je više puta odbacivala svoju umešanost u sve forme akcija u sajber prostranstvu i iznosila tvrdnje o američkim sajber aktivnostima na kineskom internetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hakeri sankcije kina Amerika krađa podataka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana