Tekst objavljen: 22.03.2022 16:00        


Centralna banka preduzeće oštre mere protiv inflacije koja ugrožava snažan ekonomski oporavak Amerike, rekao je predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel

Amerikanci povećavaju kamatne stope


„Tržište rada je veoma snažno, ali je inflacija previsoka”, naveo je Pauel u govoru pred članovima Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju, prenosi Tanjug.

Njegovo obraćanje dolazi manje od nedelju dana nakon što je FED podigao referentnu kamatu prvi put u više od tri godine u nastojanju da se izbori sa inflacijom koja je na najvišem nivou u poslednjih 40 godina.

Pauel je ponovio stav, koji je prošle srede izneo Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu posle sastanka, da će podizanje kamate biti nastavljeno dok god inflacija ne bude pod kontrolom. Dodao je da bi povećanja, ako bude potrebno, mogla da budu i veća od 0,25 odsto koliko je odobreno na martovskoj sednici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Preduzećemo sve neophodne korake da obezbedimo povratak stabilnosti cena. Ako zaključimo da je potrebno aresivnije podizanje kamate na federalna sredstva za više od 25 baznih poena, to ćemo učiniti”, rekao je.

Nakon Pauelovog obraćanja, akcije na Vol Stritu pale su na najniži nivo, dok su prinosi na američke državne obveznice porasli.

Inflacija u Americi, merena indeksom potrošačkih cena, dostigla je u februaru 7,9 odsto međugodišnje, dok je bazna inflacija, koju FED preferira kao važan parametar prilikom odlučivanja o monetarnoj politici, iznosila 5,2 odsto. Ciljana stopa inflacije američke centralne banke je dva odsto, a Pauel je, kao i ranije, pripisao veliki deo inflatornih pritisaka faktorima proisteklim iz kovid pandemije. On je priznao da su zvaničnici FED i mnogi ekonomisti „uveliko potcenili” koliko će ti pritisci trajati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sjedinjene američke države američki dolar fed povećanje kamatnih stopa džerom pauel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana