Tekst objavljen: 14.06.2015 10:01        


Kompanija Apple izlazi na svetsko tržište s novom aplikacijom koja će omogućiti vlasnicima mobilnih uređaja, uključujući smartphone, pristup vestima. Usluga je dobila naziv Apple news (vesti), objavljeno je na godišnjoj konferenciji programera Apple-a u San Francisku.

Apple pokreće novi servis Apple news

Kompanija je saopštila da je nova usluga uključena u najnoviji operativni sistem OS 9, koji će se pojaviti na tržištu na jesen. Servis pruža mogućnost čitanja vesti i novinskih izveštaja iz 50 izdanja u novom informativnom formatuApple-a, preneo je televizijski kanal ABC.

Na Apple news će, pored ostalih, biti dostupni američki list "New York Times", britanski DailyMail, nedeljnik Ekonomist, medijski holding Tajms, internet portal BuzzFeed, televizijski kanal ESPN, nekoliko izdanja grupeVox Media. Svaki od njih ima na internetu sopstveni portal, ali sada će svi ti mediji biti prisutni i u novoj usluzi Apple news u novom i jedinstvenom virtuelnom prostoru.

"Smatramo da je ovo pozitivan korak, jer će nova usluga privući korisnike koji nisu bili našti redovni čitaoci", rekao je predsednik kompanije "New York Times", Mark Tompson.
Stručnjaci ukazuju da je novi servis Apple-a odgovor na sličnu uslugu društvene mreže Facebook , Articles, koja je lansirana prošlog meseca. Instant artikls pruža mogućnost njenim učesnicima, vodećim medijima, da vesti šalju direktno na Facebook naloge, a ne da se trude da privuku čitaoce na sopstvene stranice.

Informativne usluge sada postaju sve popularnije u globalnoj mreži. Tako je početkom ove godine kompanija Snapchet postavila aplikaciju "Snapchat Discover", koja omogućava izdavačima da kreiraju i pošalju specijalno pripremljen materijal za korisnike tog servisa koji su uglavnom mladi ljudi.

Sve te promene koje se dešavaju izazvale su u svetskim medijima polemiku o mogućem slabljenju popularnosti sopstvenih informativnih portala i posebnih izdanja, navodi list Wall Street Journal.
Novi formati koje su ponudili Apple i Facebook daju mogućnost izdanjima da dođu do većeg broja novih čitalaca.

Pored toga, Apple tvrdi da će izdavači dobiti svih 100 odsto prihoda od reklama, koje prodaju sami i 70 odsto prihoda od reklame koju će za njih prodati reklamna služba Apple-a, iste takve uslove ima i Instant artikls kompanije Facebook.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
apple news nova apriolacija facebook apple softver

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana